Quantcast

Има ли път назад за Станишев, ако отиде в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 30 май 2014 в 14:52 8313 10

Сергей Станишев

От днешното изявление на лидера на БСП Сергей Станишев в кулоарите на парламента стана ясно, че той все още обмисля оттеглянето си от Европейския парламент.

Той каза ясно единствено, че на 18 юни иска да е в Брюксел, за да подкрепи лично Мартин Шулц за президент на европейската група на социалистите.

Първото заседание на Европейския парламент е насрочено за 1 юли. Съгласно Изборния кодекс, 7 дни преди първото заседание на ЕП, избраните за евродепутати могат да се откажат от поста и да се върнат на изборна длъжност, която заемат в своята държава.

Това означава, че Станишев има време до 23 юни да депозира молба за оттегляне, за да остане депутат в Народното събрание. Ако до тази дата не се откаже от ЕП, после няма как да се върне в националния парламент, дори на по-късен етап да се оттегли като евродепутат.

Въпреки спора може ли ЦИК да освобождава избрани вече евродепутати, днес комисията реши, че приема молбата на Делян Пеевски да се откаже от депутатското място в Европейския парламент (ЕП). На негово място влиза министърът на екологията Искра Михайлова.

Членове на ЦИК изказаха вчера предположения от свое име, че е възможно освобождаването на избрани за евродепутати лица да е само в правомощията на ЕП.

Спорът беше за това дали да има принципно решение на ЦИК по този въпрос и проектът на такова решение не получи 2/3 подкрепа, каза за OFFNews Александър Андреев.

По думите му решението за освобождаването на Пеевски от поста евродепутат показва, че ЦИК има такива правомощия, а членовете на комисията, които твърдят обратното, не са юристи и няма как да се изказват компетентно по този казус.

До момента единствено Делян Пеевски е депозирал молба за оттегляне.

При това положение в Европейски парламент влизат следните политици:

ГЕРБ - 6 мандата - Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев

Коалиция за България - 4 мандата - Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински

ДПС - 4 мандата - Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова

"България без цензура" - 2 мандата - Николай Бареков и Ангел Джамбазки

Реформаторският блок - 1 мандат - Светослав Малинов

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2014 в 11:23

ЖАЛНА БЪЛГАРИЙО, КАКВИ ХОРА ТЕ УПРАВЛЯВАТ.

31.05 2014 в 00:00

СЕРГЕЙ ЛАВРЕНКАТА ГО НАКУРУМБАШИ НА ЦЯЛОТО БСП :))

30.05 2014 в 18:35

Най - големият страхливец в българската политика е Сергей Станишев. Даде цялата власт на ДПС от страх да не изтърве управлението, макар че ДПС без него също не може да управлява. Защо той трябваше да отстъпва, а не те?!
Провали цяла партия от страх.
И сега го е страх, страх го тресе целия.
Тука ли ще седи,в Брюксел ли ще ходи...Ще чака като мишка да види как ще се развият събитията и в крайна сметка ще си плюе на петите.
Аз лично си пожелавам да остане, за да доразсипе БСП. Иначе би се измъкнал безнаказано.
Всякакви боклуци сме виждали, но тоталната липса на достойнство ме отвращава.

30.05 2014 в 18:32

мишока се "гуца" около Шулц.ако Шулц гепи кокала в Европа,ще вреди солташака си около него(най-вероятно негов заместник или български евродепутат на мястото на Кристалина).вторият вариант е да запази пред(сед)ателското място в ПЕС и да му е по-удобно ще живее там.при тези варианти ще напусне поста си в БСП "по целесъобразност",а не като изхвърлен пес...моника също сигурно иска да си врътка дупето в столиците на гадния ,загниващ Запад.децата ще учат езици и науки в хубави училища ,а не в руския АОНСУ...така,че нещата се връзват..a , България той я обеща на хората..да си я взимат и да се оправят.".е-ал съм ги ,да се оправят,аз как си взех своето и се оправих..ако не могат да го духат..я гражданин Европьи..(по поручению путьончика ,канечно)..хахахаха.."

30.05 2014 в 18:14

..."По думите му решението за освобождаването на Пеевски от поста евродепутат показва, че ЦИК има такива правомощия"...

Мамка му, това означава ли, че ако ЦИК приеме решение, че членовете на бсп са богопомазани, непогрешими и наместници на Бог на земята, по силата на правомощията на цик, ще се сдобием с няколко стотин Папи?

Какво аджеба е цик? Божествена машина? Или интелегентния дизайнер, направил Вселената?

Или послушковци чорбари - назначени от един гей?

30.05 2014 в 17:59

Най-добре за партията на Станишев е той да стане евродепутат и да вземе за сътрудници Миков и Кутев.

30.05 2014 в 15:37

часът е 15:15 др. Станишев

30.05 2014 в 15:15

Манерка - Презареждане!

... ааааааааааахахах

... гласувам с две ръце за форумното бесепе!

... хахахахахахаха

30.05 2014 в 15:10

политическа "хигиена нулева"...

... хахахахахахахаха

30.05 2014 в 15:07

"Събираме стари манерки!" Това е новото мото на Кутито и цялото мешере от Позитано 20. Лично другарят Стойнев е дал проект "клапан-капачка за стари манерки" за събиране на метан и запълване с партиен газ на проекта Южен поток. Персоналният прибор ще се ползва САМО ОТ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ И Е ДЪЛБОКО СЕКРЕТЕН. Другари, само с няколко пръдвания може да изпълните празната същност на старата манерка и да възвеличите ПАРТИЯТА! Ако нагреете манерката до яркочервено - бонуси!