Quantcast

Станишев ще стане евродепутат - поне за малко

Нели Чолашка Последна промяна на 30 май 2014 в 12:12 22356 17

Сергей Станишев

Снимка БГНЕС, Архив

Сергей Станишев може и да не се откаже от мястото си в Европарламента, както бе заявил по-рано.

Макар и за кратко, той ще замине за Брюксел, стана ясно от негово изказване, направено днес пред журналисти. Станишев не даде точeн и ясен отговор дали ще встъпи в длъжност като евродепутат, но каза:

"Според европейското законодателство мандатът на един евродепутат започва в първата сесия. Това е 1 юли. Не, заседанието на групата е преди това, имам преди това 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам, така че не правете драми.Както виждате, съм в София. Не ми задавайте глупави въпроси. Питате четири месеца едно и също, а аз съм отговорил много пъти. Имам задължение, което трябва да изпълня в групата на социалистите и демократите на 18 юни, защото аз предложих на премиерите да предложим Мартин Шулц за президент на групата и държа да го направя лично".

От това изявление по-скоро става ясно, че Станишев все пак ще замине за Брюксел.

До момента само Делян Пеeвски е депозирал в Централната избирателна комисия (ЦИК) отказ от депутатско място в Европейския парламент (ЕП).

Пеевски обяви, че ще се откаже от място в ЕП в нощта след изборите. На негово място ще влезе министърът на екологията Искра Михайлова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев все още не е депозирал такава молба. През последните дни той упорито избягва да даде отговор на въпроса дали ще спази обещанието си и ще се откаже от място в Европарламента. Днес следобед ще се проведе и заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, което по традиция се провежда във вторник. Очаква се след това Станишев да обяви окончателното си решение.

Съгласно Изборния кодекс до днес вечерта ЦИК трябва да обяви имената на новите български евродепутати.
Спорен обаче е въпросът дали ЦИК има правомощия да освобождава избрани депутати на Европейския парламент.

На заседание на комисията вчера е обсъждан този въпрос и решение няма.

Според част от членовете на комисията решението за оттегляне от ЕП е от компетенциите само на Европарламента и ЦИК ще обяви имената, така както са подредени от избирателите:

ГЕРБ - 6 мандата - Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

Коалиция за България - 4 мандата - Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински 

ДПС - 4 мандата - Филиз Хакъева Хюсменова, Делян Славчев Пеевски, Неджми Ниязи Али и Илхан Ахмед Кючюк

"България без цензура" - 2 мандата - Николай Бареков и Ангел Джамбазки

Реформаторският блок - 1 мандат - Светослав Малинов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.05 2014 в 14:50

Ей, журналистите! Защо не оставяте на мира Станишев. Човекът иска да прескочи до Брюксел по малка нужда. После си идва пак тук да се изходи по голяма нужда.

30.05 2014 в 14:33

корумбашев получи си го СЪСЕЛА ТОВА ЗНАЕ той на друго не е възпитан открадна и от вас обаче......след това накъде????

30.05 2014 в 14:14

XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA

... шинел №15 (бивш 5)

хахахахахахахаха

30.05 2014 в 14:00

Тук има правен казус. В момента, в който стане евродепутат му се прекратяват правомощията на народен представител в националния парламент. Това означава, че веднъж станал евродепутат не може да се върне в Нардоното събрание.

30.05 2014 в 13:49

Колкото и да ми се иска Станишев да остане тук и да оцапа нещата до край, това няма да стане. Ще направи мили очи пред европейските социалисти и след това ще бъде помолен "по собствено желание" да стане евродепутат.
Комунистите губят всеки път, когато Сергей се изяви и щем-нещем ще го махнат.
Но нека го видят и в ЕП какъв нещастник е. :)

30.05 2014 в 13:40

Едва ли някой ще се изненада от подобно решение. Отговорен държавник би си подал оставката след поредния провал на партията и би се оттеглил от всякакви политически занимания...но не и Станишев.

30.05 2014 в 13:34

Явно вижда на къде отива положението, а именно към трудовата борса. Че великия социалист и чеп за зеле не става от него, ама иначе се бие в гърдите. Чувства се мъж само ако му е забоден отзад. НЕкадърник, съсипа живота на няколко поколения за да се доказваш колко си велик, но историята такива като теб ги праща на боклука.

30.05 2014 в 13:30

Крояча на съветски униформи какво друго да прави освен да скача от един на друг ... пост. Той ако остане без работа ще се обади на социалния министър да му отпуска помощи, даже и моника няма да го иска. Гаден мазен долен интересчия. Взимай си куфарите и отвай в Херсон, а не в Брюксел. Не разбра ли никой никъде не те иска даже и електората ти. ОСТАВКА БЕ изрод гнусен.

30.05 2014 в 13:18

Прав е Станишко. Като го изгонят от тук накъде? И за пасивен при манафите няма кой да го вземе с това сцепено дупе. Затова по-добре в Брюксел, там и ще брани другия кокал - шеф на песоглавците. Че и те са му дигнали мерника. Ама не са прави. Да не са го избирали.

30.05 2014 в 13:12

Корумбашев си получи заслуженото.
От два стола, та на чепа.

ПП

Кунева евродепутат