Quantcast

Идеите на ГЕРБ за Изборния кодекс очаквано бяха отхвърлени

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2014 в 13:20 2206 4

Изборен кодекс.

Временната комисия за изготвяне на нов Изборен кодекс, която гледа днес проектът на първо четене, очаквано отхвърли внесените вчера от ГЕРБ текстове.

Между първо и второ четене на кодекса герберите предложиха да се въведе задължително гласуване, но не със санкция за хората, които не отидат до урните, а чрез стимул за гласувалите - ваучер за услуга от държавната администрация до 20 лв.

Те предлагат още въвеждане на смесена система, която предвижда 32 мажоритарно избрани депутати и електронно гласуване за българите в чужбина.

Предложенията им не бяха приети от временната комисия. Предложението за стимул за избирателите беше отхвърлено с мотива на Мая Манолова, че това е форма на купуване на гласове и е абсурдно държавата да участва в това. ГЕРБ друго не може да се очаква, защото те така са свикнали да правят избори, коментира Манолова.

Не беше прието и предложението на ДПС да отпадне условието за уседналост, както и това на "Атака" да се забрани на българите с двойно гражданство да гласуват.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2014 в 16:39

Пфууу, задължително гласуване...ГРОБ излязоха по-големи комунета дори и от БСП. Задължително гласуване имаше само по време на соца, тия червеногъзи герберасти искат пак да го върнат, омерзен съм...

04.02 2014 в 14:12

Хайде да почват да събират подписите за референдума! Да не се мотаят излишно, за да не стане късно!

04.02 2014 в 13:55

Докато не се вземе решение всички гласове без 0.2% да са в полза на партията, в която членува мая галева, няма да има НИКАКВИ промени в Избирателния кодекс...

04.02 2014 в 13:34

Какво друго може да се очаква от Сестра Галева.