ГЕРБ предлага електронен вот само за българите в чужбина

Нели Чолашка 03 февруари 2014 в 15:55 3371 12

Електронно гласуване.

ГЕРБ ще внесе в деловодството на Народното събрание предложения за съществени промени в новия Изборен кодекс преди второ четене на проекта, съобщи зам.-председателката на парламентарната им група Цецка Цачева.

Едно от предложенията е да се въведе възможност за електронно гласуване за българите в чужбина. Идеята е на заявилите желания българи зад граница ЦИК да издава специален код, който ще им изпраща по пощата и те да гласуват в сайта на ЦИК с него и с парола ЕГН, обясни Данаил Кирилов от партията.

Предлага се само за българите в чужбина, защото в новия Изборен кодекс се предвижда гласуване с хартиена бюлетина и експериментално машинно гласуване на предстоящите евроизбори и електронното гласуване в чужбина ще е също тип експеримент, обясни Кирилов.

Предлага се също и задължително гласуване, но не чрез санкции за негласувалите, а чрез поощрение за хората, които са упражнили правото си на глас - поименна акция за услуга до 20 лв. от държавната администрация, разясни Данаил Кирилов.

Това би струвало близо 12 млн. лв., но под формата на повече работа от страна на администрацията в услуга на гражданите, уточни той.

Демокрацията е скъпо начинание, обяви Цачева в отговор на въпрос няма ли да е е твърде скъпо отпечатването на близо 6 млн. поименни акции.

На въпрос защо предлагат неща, които почти на 100% припокриват въпросите за референдума на Росен Плевнелиев и не е ли по-добре да се изчака хората да отговорят, Цачева обяви, че очаква ГЕРБ да е победител на евроизборите и затова иска да това да стане при ясни изборни правила.

Освен това от ГЕРБ очакват в пленарна зала да бъде отхвърлено предложението на президента за референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!