Иде валяк: Български гласъ бие ГЕРБ, БСП и ПП-тата в Хасково

Четирима от кандидатите за кмет имат реални шансове за поста, но пак ДПС ще реши

Светослав Метанов 30 септември 2023 в 06:27 7367 0

Хасково
Градът на Богородица.

Само петима са кандидатите за кмет на Община Хасково за местните избори на 29 октомври.

В сравнение с изборите през 2019 г. мераклиите за поста са намалели наполовина - тогава бяха 10.

Въпреки малкият брой на кандидатите за кмет на областния център, според мнозина изборите в града са много трудни за каквито и да е прогнози. Всеки от номинираните има шансове, които не са за подценяване.

В последния ден за регистрация за кандидат за кмет беше вписан бившият дългогодишен кмет Георги Иванов от ПП „Български гласъ“. Това автоматично го превръща във фаворит. Той е печелил вота на хасковлии и като подкрепен от десницата, и като номинация на левицата. Затова Иванов се смята за силна кандидатура, която ще привлече значителен брой избиратели. Управлението на Иванов за голяма част от жителите на града е отминал период на разцвет в сравнение с последните два мандата, в които ГЕРБ управляваше Хасково първо чрез Добри Беливанов, а след това и със сегашния кмет Станислав Дечев.

Последният е възпитаник на местния механотехникум, който заедно с техникума за обществено хранене си оспорва приза за най-посредствено училище в града.

Като цяло хасковлии не са никак възхитени от възможността Дечев да получи втори мандат, след като при неговия мандат Хасково рязко западна и успя да постигне доскоро немислимото - измести Северозапада като областта с най-ниски доходи в България. Разбира се това не означава, че кандидатът на ГЕРБ няма шансове, защото за него ще гласуват всички уредени на държавни и общински служби, а администрацията е мощен и надежден електорат.

Освен това, ако Дечев все пак успее да стигне до балотаж, то е възможно да бъде повторен сценарият от последния вот когато ДПС под строй гласува за него.

„Възраждане“ играе в Хасково с Георги Георгиев, който е депутат в партията на Костадин Костадинов. Националистите се надяват на балотаж и това, макар и малко вероятно, не е невъзможно да се случи.

Някакви шансове има и независимият Николай Ставрев. Неговата кандидатура е подкрепена от дълъг списък от партии на местно ниво. Зад Ставрев са и БСП, и ПП-ДБ, и още поне десет по-малки "политически сили". Доколко това единомислие би му свършило някаква работа, е много трудно да се прогнозира. Ставрев е наемен работник, заемал управленски позиции, без опит в политиката. До много голяма степен той е непознат на хасковлии. Не е блеснал и с някаква особена обществена активност.

Ако стигне до балотаж, Ставрев определено трябва да направи курбан, а партиите, които го подкрепят - да организират банкет.

В надпреварата има и кандидат на име Иван Иванов. Той е от тв партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Неговите шансове не отлепят от "кръглата нула". При него интрига няма!

13 партии и коалиции са регистрирали кандидати за кметове по селата в общината. Любопитното е, че почти никъде в по-малките населени места ги няма ПП-ДБ, въпреки че съпредседателят на ПП Асен Василев е хасковлия.

Кандидатите за общински съветници са 320, разпределени в 14 листи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика