Ясен Тодоров: Радан Кънев критикува ВСС, за да си вдига на рейтинга

OFFNews 29 октомври 2014 в 20:01 4182 9

Ясен Тодоров

Снимка bTV

Ясен Тодоров

Последователното агресивно поведение към Висшият съдебен съвет (ВСС) от страна на Радан Кънев е с цел повишаване на политическия му рейтинг. Това заяви в ефира на bTV Ясен Тодоров, председател на етичната комисия към ВСС.

Преди дни Кънев по БНТ заяви, че "трябва да бъде изкъртено мафиотското влияние от ВСС и прокуратурата", независимо, че то преповтаря смисъла на критики, отправяни от Европейската комисия към българското правосъдие".

Малко след това от ВСС излязоха с декларация, в която осъди изявлението на Кънев.

"Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт. Обвинявайки Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България, като част от съдебната система, в „мафиотско влияние”, на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, обявиха от ВСС.

Съдебната система се е превърнала в удобно извинение за липсата на решение на проблемите в България, категоричен е Ясен Тодоров. 

Ако магистратите са единствените лоши хора, които не работят добре... не съм съгласен с тезата на Кънев, че всички магистрати са зависими и корумпирани. Огромната част от тях са почтени професионалисти. Всички членове на ВСС са изключителни професионалисти, няма влияние, няма лоби. Ако имаше лоби и влияние то избор за шеф на ВКС, щеше да има, подчерта Тодоров. 

На въпрос защо у нас няма осъдени висши политици и магистрати, каквито примери има в Румъния, Тодоров посочи, че има осъден магистрат – Славчо Кържев, шеф на най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура. 

Според него българската съдебна система далеч не е най-лошата в ЕС, но за сметка на това е най-зле платената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!