ВСС осъди изявление на Радан Кънев, правил внушения за мафиотско влияние върху съдебната система

Offnews 20 октомври 2014 в 16:23 6004 20

Радан Кънев

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация, с която осъжда остро изявлението на лидера на ДСБ Радан Кънев за това, че трябва „да бъде ИЗКЪРТЕНО мафиотското влияние от Висшия съдебен съвет и Прокуратурата в Република България“.

Изявлението на Кънев е направено в предаването „Панорама“ с водещ Бойко Василев в петък и е по повод съдебната реформа.

"Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е Висшия съдебен съвет.

Обвинявайки Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България, като част от съдебната система, в „мафиотско влияние”, на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната.

Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения.

Висшият съдебен съвет е легитимно избран орган, който работи и ще продължава да работи за реална съдебна реформа и отстояване върховенството на закона", се казва в позицията на ВСС.

Според "Правен свят" декларацията е изготвена днес на спешно заседание на Съвета, нещо което рядко се случва в практиката му. Изданието припомня, че съдиите все още чакат позицията на ВСС по повод разпространените злонамерени слухове, по адрес на съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд на базата на "анонимни източници от прокуратурата" и тяхното използване от прокуратурата, за да поиска отвод на съдията по едно от делата срещу Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!