Янаки Стоилов: Прокуратурата си взе коли, столове и лаптопи от Бюрото за защита

Ружа Райчева 04 октомври 2021 в 19:20 4437 1

Снимка Стопкадър бТВ

Нека от прокуратурата ни oсведомят каква част от досегашните активи на Бюрото за защита са прибрали. Става дума за значителен брой автомобили - преди влизането на закона в сила - даже става дума за дребни неща като столове, лаптопи и така нататък, заяви пред бТВ служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

Досега Бюрото за защита на свидетели се ръководеше от главния прокурор, но след промяна в Закона за съдебната власт, приета по време на 46-ото Народно събрание, бюрото вече се ръководи от Министерството на правосъдието.

По думите на Стоилов още преди да се извърши инвентаризация и да се предадат приемо-предавателните протоколи между прокуратурата и министерството, това имущество "вече се движи":

"Според мен този въпрос трябва да се изследва от ВСС, защото за голяма част от това имущество вероятно са обявявани обществени поръчки - с мотивите, че е нужно за работата на Бюрото за защита, а не просто за прокуратурата." 

По повод предстоящата президентска надпревара проф. Янаки Стоилов коментира:

"Кандидатите сами, със своите действия, трябва да говорят за себе си. Искам само да обърна внимание върху призивите за обединение - трябва да си даваме сметка, че обществото ни през последните години е жестоко разделено. Има крайно неравенство, поляризиране между облагодетелствани и ощетени от корупцията. Това няма как да бъде загладено от плакатни призиви."

Според него председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов влиза в надпреварата с амбиция да продължи да отстоява позициите си относно съдебната система.

"Обаче нямаме по един президент за съдебна власт, за външна политика и т н. Нужно е президентът да има позиция и дейности по много повече въпроси. За мен е важно да се разбере, че пред тези избори имаме основна дилема – дали повечето от хората ще предпочетат преодоляване на досегашния модел, или неговото запазване", каза още Янаки Стоилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови