Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

Кристина Минчева 13 юни 2024 в 11:11 7705 8

Бойко Борисов и Томислав Дончев

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов и Томислав Дончев (л)

Четири дни след изборите 2 в 1 ГЕРБ ще дадат брифинг от централата си в 12 ч., съобщиха от пресцентъра на партията. 

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам, заяви Бойко Борисов на брифинга.

"Аз няма как да обясня за трети път на ГЕРБ, че категорично ще спечелят изборите и ще слагаме премиер от други партии. Това е, което ни се полага от тези избори. Иначе не едната ръка, и двете си ръце протягам да се състави експертен кабинет", каза Борисов.

ГЕРБ държи в следващия кабинет да има свой премиер, външен министър и министър на отбраната, а за другите постове партията е склонна на компромиси, стана ясно от думите на председателя ѝ.

"С ПП-ДБ не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. ДПС са втори, ще говорим с тях. С "Възраждане" може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН гласуваше с нас и ПП-ДБ, но техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички", очерта възможните партньорства лидерът на ГЕРБ.

Ще бъде излъчен преговорен екип за срещи с партийно представените партии, който ще се състои от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Те научиха, че ще са в преговорния екип по време на брифинга, стана ясно след въпрос от журналист с кого ще е първата среща. Тогава Борисов уточни, че "те сега разбират", че ще водят преговорите.

"Ще излъчим преговорен екип и от понеделник ще поканим всички лидери на партиите, защото темите са две – правителство и парламент. И ако може да се сложат на една плоскост, за да се работи паралелно. Поради изострените отношения между лидерите, мисля, че би било работещо", каза Борисов на брифинг на ГЕРБ.

Той се обърна към лидерите на партиите с думите, че не е време за ултимативното говорене, защото "светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени".

Борисов призна, че президентът Румен Радев е прав за черната предизборна кампания. „Бяхме на билбордове и народът избра кой да е премиер. Те (ПП-ДБ) много говорят за умните и красивите, а нашето хем е по-умно, хем по-красиво. И Деница ги би, и Добрев ги би“, коментира Борисов относно резултатите по градовете.

Деница Сачева беше водач на листата в Добрич, където победи Ивайло Мирчев от ПП-ДБ по брой преференции, а Делян Добрев мина Асен Василев в Хасково.

„За нас тази победа е важна, защото се случи след години опити, в които голяма част от държавните институции фокусират усилията си в унищожаване на политическа сила, очевидно неуспешно“, отбеляза Томислав Дончев.
Той добави, че „първият е първи, вторият е втори, третият е трети дори с един процент разлика и отбеляза, че важно за ГЕРБ е връщането на градове, които са загубили на местните избори през 2023 г., сред които Варна, Пазарджик, Добрич и други.

„Над 11% сме над втория, а си задаваме въпроса дали ще има правителство. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересно ми е как колегите от малките партии, които бързат да кажат, че няма да участват в кабинет, могат да говорят от името на народа, но не и ние. ГЕРБ не го прави", подчерта Борисов. Той се скара на социолозите за предварителните прогнози, които познали, че ГЕРБ ще са първа политическа сила, но това дало възможност на техните избирателии „в топлото и хубаво време да правят нещо друго“, а не да гласуват. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за НС коалицията печели 24.70% от гласовете, а за ЕП - 23.54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи.

След като приключи изборният ден и излязоха първите резултати, ГЕРБ не дадоха брифинг с коментар. Вместо това лидерът на партията Бойко Борисов благодари на хората за подкрепата във Фейсбук профила си. 

"Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!", написа той.

ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила както на изборите за Народно събрание, така и за Европейски парламент. Председателят на ДПС Делян Пеевски вече отправи покана за разговор към Борисов за съставяне на "евроатлантически кабинет". 

Следете брифинга на живо във Фейсбук страницата ни.

Очаквайте подробности.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    310

    8

    Telluris Malus

    13.06 2024 в 17:11

    Бойко се самозаблуждава. СУВЕРЕНА се разсърди. ГЕРБ ще е следващия почистен проект.

    145

    7

    Джендо Джедев

    13.06 2024 в 15:22

    Боце май не разбра, че вече с него биха си играли само тия, които са по-мазни и от него. Например специалистът по мазни турски кафета и Славуца. Даже и величавите плъховете няма да искат да ги ползваш за пешкир, а на тях и не им е в плановете да участват във властта. Та или ще пиеш мазно турско кафенце, или пак ще полежиш с високо кръвно в болницата. А можеше да не се стига до там, ама къде ти акъл у една тиква!

    1010

    6

    ПР

    13.06 2024 в 14:17

    ЧРД.Бат Бойко!Че като не си Премиер официално,ще играете белот и табла с Делят задкулисно,то е ясно.Едни чисто ваши си"експерти",ще си наредите,хем умни,хем убави.На хиените на Славуц и Тошето,пържолки ще хвърлите и Кабинет спрятате за чудо и приказ.Грам значение нЕма,кой ще е Премиер.

    17439

    5

    мнение от IP

    13.06 2024 в 13:49

    Е как така няма да е премиер Бойко Борисов! Нали Дянков и много анализатори казаха, че трябва да бъде! Преговорният екип сега научил, че е такъв...Дано бъдещият премиер знае имената на министрите, да не стане като с Орешарски....

    14369

    4

    случайно прочетох

    13.06 2024 в 13:48

    Е, не е ли страхлив? Нали беше можач, най-най-най успешния?
    А сега мишкува!
    Ето поздрав за рождения му ден:
    https://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI

    80

    3

    230 млрд баксов

    13.06 2024 в 13:35

    ГЕРБ държи в следващия кабинет да има свой премиер, външен министър и министър на отбраната..."

    Значи Пеевски здраво го е стиснал за шията, щом Борисов иска да му подари почти всички министерства.

    Честита победа на гражданите за европейско развитие на България!!!



    628

    2

    user4eto

    13.06 2024 в 12:41

    Бойко ще седне в скута на пеевски и ще пие мазно турско кафе ми се струва.
    То бива, бива, ама с тоя преговорен екип се осраха.
    Очаквайте тройната коалиция II, в ролята на златен (кафяв) пръст - учиндолският изчъгъртвач.

    Дано е ни се стори тесен терминал 2.

    628

    1

    user4eto

    13.06 2024 в 11:31

    На кой благодарите бе миндили?
    По-малко от 8 процента от имащите право на глас са ви подкрепили. От които повече от половината са купен и контролиран вот.
    И какво е фейсбуук?
    Излезте на живо и благодарете в очите на хората.
    Страхливци!
     
    X

    Историите на Иво Иванов