Христо Проданов: Липсата на ЕСТИ е проблем за сигурността в държавата

OFFNews 03 ноември 2017 в 13:30 4912 0

Липсата на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) е много голям проблем за сигурността в държавата. Особено по време на европейското председателство през първите шест месеца на 2018 година.

Това заяви народният представител от "БСП за България" Христо Проданов по време на днешния парламентарен контрол. Депутатът от Софийския 23-ти МИР получи отговор на зададения от него въпрос към министъра на туризма Николина Ангелкова. Питането беше за това на какъв етап е изграждането на ЕСТИ при положение, че България в момента е единствената държава в Европейския съюз, която все още не разполага с Единна система за туристическа информация. 

"Обяснението, че през следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за изграждане на тази система, защото причините за забавянето досега са били обективни, не е сериозно. Все пак Николина Ангелкова е министър на туризма в последните 3 години, с прекъсване за съвсем кратко, коментира Христо Проданов. - А наредбата на Министерски съвет е от началото на 2015 година. Тоест, повече от две години и половина е забавянето. И всеки опит за обяснение на това забавяне е обикновено оправдание за несвършена работа. На мен ми е ясно, че пред министрите на ГЕРБ въпросът с политическата и личната отговорност за действия или бездействия, или за сгрешени действия, не стои. Само се надявам това забавяне да не се окаже фатално, предвид предстоящото европредседателство на България. Защото тогава, освен за политици, журналисти и туристи, страната ни ще бъде център на вниманието и на много хора с нечисти намерения. Затова настоявам госпожа Ангелкова лично да поеме отговорността за работата по изграждането на Единната система за туристическа информация и да направи така, че час по-скоро да започне изграждането й".

Освен за сигурността, Единната сисмета за туристическа информация е важна и за борбата със сивата икономика в бранша, отбеляза още Христо Проданов. "Министърът е напълно наясно с данните, които регулярно изнасят представителите от хотелиерския бранш. Загубите от нерегистрираните нощувки възлизат на 250-300 000 лева, посочи още депутатът на БСП от София. - Чрез ЕСТИ ще бъде сложен край на тази практика. И това е още една от причините за изграждането на системата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews