Христо Иванов зове Гешев да хвърли оставка заради новия списък Магнитски

Санкциите са удар по руската ядрено лоби, чиито позизии изразява президентът Радев, категоричен е лидерът на Да, България

OFFNews 10 февруари 2023 в 19:39 3914 3

Христо Иванов
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Трябва за пореден път да призовем главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката заради новия списък “Магнитски”, защото това е оценка и за неговите действия. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в коментар за Дневник, разпространен от пресслужбата на обединението.

По-рано днес САЩ обявиха нови санкции срещу петима български граждани - бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите членове на управата на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов и лидера на движение “Русофили” Николай Малинов. Великобритания пък, която има свой списък, наложи санкции над Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които през 2021 г. вече бяха санкционирани по глобалния закон “Магнитски”.

"Самият факт, че САЩ и Обединеното кралство продължават да използват спрямо България такъв тип санкционни инструменти, е присъда за работата на прокуратурата и службите в страната”, каза Христо Иванов. Той е категоричен, че Владислав Горанов е представител на модела “Борисов”. И че САЩ сега ни напомнят, че изобщо не са били разследвани твърденията на хазартния бос Васил Божков за подкупи, докато за всички е ясно, че тези пари са отивали към Бойко Борисов. А законодателното обслужване на тези подкупи е невъзможно без Борисов, който пък е осигурявал на Гешев политическо прикритие. “Горанов е част от логистиката. САЩ бият самара, да се сеща магарето”, каза Иванов.

Лидерът на “Да, България” е категоричен, че санкциите са удар по ядрената мафия и русофилските организации. Това е и своеобразен отговор на президента Румен Радев, който влиза в ролята на изразител на русофилските позиции и на руското ядрено лоби в България.

Христо Иванов предупреди ГЕРБ и ДПС, че преди да продължат да се титуловат като евроатлантически партии, трябва да изчистят тежките корупционни петна от своите ръководства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

11.02 2023 в 11:42

Моли го в позиция 69-партер !

22548

1

dolivo

10.02 2023 в 19:46

айде пак да оправим текста моля "... руската ядрено лоби, чиито позизии..."

поне 2 грешки тука

ма много бързате