Христо Иванов сезира Гешев за новите снимки на Борисов (обновена)

OFFNews 10 ноември 2021 в 12:14 2620 1

Снимка FB/ Да, България, стопкадър

Христо Иванов сезира главния прокурор Иван Гешев за новопоявилите се снимки от спалнята на Бойко Борисов, на които отново се вижда чекмеджето, пълно с пари.

Съпредседателят на "Демократична България" коментира пред Съдебната палата, че самосезирането на прокуратурата е опит проблемът да се "замете под килима".

Иванов смята, че вероятно Борисов е знаел, че тези снимки ще бъдат разпространени и с това е бил изнудван. Според него не е било случайно, че в последните дни лидерът на ГЕРБ е повдигнал отново темата за мистериозната Мата Хари, която го е снимала.

По-рано в ефира на "НОВА Нюз" той заяви, че миналата година е сезирал обвинението за предишните снимки и ще го направи отново.

По думите му ако се докаже оригиналността на снимките, Борисов няма да може да докаже произхода на тези пари и тогава отговорът ще е един - корупция.

"Пред съд трябва да бъде доказано, че българският премиер е разполагал с големи суми, чиито произход не може да обясни и които не фигурират в декларациите му. Тогава твърденията за "Хемус" и думите на Черепа за подкупи вече ще се обвържат в една картина."

Иванов твърди, че главният прокурор е толкова "любезен" към ГЕРБ, че не започва разследване за огромните суми в чекмеджето на бившия премиер. Според него Гешев си затваря очите.

Бъдещият парламент

Иванов коментира, че конкуренцията с "Продължаваме промяната" не се е превърнала в конфронтация. По думите му обаче  по-доброто решение би било съвместното явяване на изборите. Въпреки това той беше категоричен, че не е важно кой ще вземе един или два мандата повече или по-малко, а в парламента да влязат достатъчно депутати, които да направят промяната.

В отговор на въпрос кои са потенциалните коалиционни партньори той заяви, че "това са всички, които искат да махнем Гешев и да направим съдебна реформа".

Иванов коментира още, че в ДБ има много хора, способни да оглавят правосъдното министерство. Той самият обаче смята, че ще е по-полезен в Народното събрание.

Реформите

Иванов смята, че е необходима поетапна подмяна на ръководствата на ведомствата, от които зависи да се упражнява контрол.

"В момента там са сложени калинки, чиято задача е да си затварят очите и да гледат настрани. КЗК трябва да бъде сменена", коментира той.

Съпредседателят на ДБ коментира още, че политиците трябва да имат страх от закона. Според него това ще се случи само ако някой влезе в затвора, а престъпленията не остават безнаказани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови