Христо Иванов: Предложението на ГЕРБ за прокурор над главния прокурор е подигравка с гражданите

OFFNews 04 декември 2020 в 14:11 4330 2

Предложението на ГЕРБ, подкрепено от Обединените патриоти, за прокурор, който да разследва главния държавен обвинител беше остро разкритикувано от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов.

Въвеждането на фигурата прокурор над главния прокурор се предвижда да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Това е вторият опит на управляващите да преодолеят критиките на Европейската комисия за неприкосновеността на държавния обвинител

"Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България", заяви Христо Иванов пред БНР. 

Бившият правосъден министър обясни, че Венецианската комисия настоява за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор. "Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на случая, иначе ще може да влияе", бе категоричен Христо Иванов.

Според него предложеният от управляващите механизъм е изцяло затворен във ВСС, защото прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат. 

"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало. ... Изведнъж ние от него очакваме да избере някой, който да го разследва", посочи Иванов.

И допълни, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор който и да е той. "Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията", коментира Иванов.

Според него предложението се прави сега, защото главният прокурор Иван Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблемите със снимките", а Борисов трябва да му осигури законодателни действия, с които темата за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена.

"Гешев извърши няколко действия, които много бързо могат да станат обект на разследване, ако се появи механизъм за това", отбеляза съпредседателят на Демократична България и даде примери кои действия на Иван Гешев има предвид.

"Той разпореди или допусна да бъдат публикувани материали, изготвени с помощта на СРС, извън процесуалната употреба, за която са създадени. Второ - записите от премиерската вила, в които Борисов описва тяхната оперативка, потенциално говорят за много тежко нарушение на разделение на властите и използване на правомощията на прокуратурата в контекста на политическа кампания - за удряне на различни лица и спасяване на Борисов от проблемите, които той тогава имаше с Елена Йончева", заяви Христо Иванов.

Той прогнозира, че управляващите ще бързат да прокарат тези изменения преди изборите, за да обявят, че темата с разследването на главния прокурор е приключена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2700

2

Жан

07.12 2020 в 21:53

Иванов не знам на какво се прави - на изненадан или на глупав? Все едно не им знае номерата

2900

1

Руми Лазарова

04.12 2020 в 23:39

В обърканите хаотични действия на ОПГ ГЕР(БКП) се чудя кое преобладава - перфидността в усилията да си докарват своите ползи във вреда на хората, или наглата им некадърност. Отиват си, то е ясно и събуждат в хората само омерзение.

ОТ НИЩО не отбират - такъв шамар си халосаха с напъните за конституция, например. Човек с НЯКАКВО чувство на свян си взема поука и го дава по-смирено - там, където му е мястото.

Гербаджии, България не е ”Дейба майка им глупава”, както изящно се изразява сайбията ви!

ОСТАВКА!
 
X

Елена, която върна наградата