Христо Иванов: Днес е моментът на истината за съдебната реформа. ИТН едва ли имат кураж

"Спецсъдът е апарат на лицемерието и е опит да се съхрани непокътнато царството на Иван Гешев"

Ружа Райчева 10 септември 2021 в 17:27 9959 7

Днес е моментът на истината - четири партии се явиха два пъти на избори със заявки за ликвидирането на спецсъда. Съмнявам се, че на "Има такъв народ" им достига куражът да изпълнят обещанието си.

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след извънредно заседание на парламентарната правна комисия. 

"Това е пето заседание на тази комисия в този парламент, което не може да стигне до завършека си. Очевидно много хора ги е страх и не искат да се стига до зала, много хора искат да се отчетат пред главния прокурор", коментира Иванов.

Според него когато говорим за спецсъда, става дума за политически репресивен съд:

"Той беше създаден от Цветан Цветанов и компания като мярка, която да отклони темата за реформата на прокуратурата. В България има над 30 органа за корупцията за целта".

По думите му спецсъдът е използван впоследствие като политическа бухалка - да осигурява натиск върху едни, а и да пази други.

Христо Иванов попита как така главният прокурор Иван Гешев "не е забелязал Пеевски в делото за КТБ".

Лидерът на парламентарна група на ДБ заяви, че спецсъдът е "апарат на лицемерието" и е "опит да се съхрани непокътнато царството на Иван Гешев":

"Това са тежко зависими хора, които са тук да покажат, че дават всичко от себе си, за да запазят неприкосновеността на Гешев. Всички тези хора са на късата каишка на българската прокуратура с всякакви неразследвани неща. Те не могат да направят нищо, освен да обслужват този, който гарантира, че те няма да бъдат пипнати."

Христо Иванов добави, че ВСС е измислен като концепция, която да прокарва лобистки интереси чрез кариерните назначения:

"Това е моя теза, която застъпвам от години, а г-н Магдалинчев едва ли разбира повече от Венецианската комисия, макар да твърди така."

По думите му ВСС отдавна е изгубил всякакво доверие:

"Те трябваше отдавна да са си обрали крушите от сградата", каза още Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

7

kokoten

11.09 2021 в 19:42

То не остана кой да мачка...ама той мачка...някак всичко се превръща"така да се каже" в евтина клоунада....кога ли ще стане скучно и досадно....

14469

6

случайно прочетох

11.09 2021 в 12:38

Браво, Христо!

6145

1

kokoten

10.09 2021 в 18:04

Пишман-адвоката непрекъснато говори за лицемерие,а е най-големия лицемер....като че ли, няма по-страхлива партийка от ДБ-лаците...то всичко им се пише на задника....