Холандия: За да се съгласим на България в Шенген, ни уверете, че се борите с корупцията

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 15:51 3838 1

Снимка МВнР

Стеф Блок и Екатерина Захариева

За да се съгласим България да влезе в Шенгенското пространство, народът на Нидерландия трябва да е уверен, че пазите стриктно границата на ЕС и се борите с корупцията и трафика на хора.

Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи на Нидерландия Стеф Блок, който е на  посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Надявам се скоро Нидерландия да вземе решение в полза на България, каза Захариева. Тя посочи, че България е изразила желание за присъединяване към Шенген първоначално по въздух и по море. "Винаги има място за подобрения, но ние не само охраняваме добре външната граница на ЕС, но и разследваме и трафика на хора. Само тази година има 100 случая на разследване на трафиканти", каза тя.

"България е една от държавите, които охраняват външната граница, а Нидерландия е една от дестинациите и затова ние зависим от контрола на тази граница. Ние разбираме, че вие искате да влезете в Шенген, но се надявам, че ще разберете, че народът на Нидерландия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген", каза Стеф Блок. "Впечатлен съм от постигнатия прогрес, бяха ми показани многобройни снимки за охраната на границата, но има още една част и тя е как се справяте с корупцията и какъв е подходът към трафика на хора и мисля, че има нужда от допълнителен напредък", посочи той.

Двамата външни министри припомниха, че тази година се отбелязват 110 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. По този повод България подарява на Нидерландия 110 рози, които наесен да бъдат заседени там. Нидерландия подарява на България луковици от нов сорт лалета, наречени на старото име на София - Сердика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови