Групата за натиск иска Цацаров да докладва за КТБ пред парламента

ОFFNews 09 юни 2016 в 12:54 2319 2

Депутати искат парламентът да извика главния прокурор Сотир Цацаров, за да представи доклад за дейността на прокуратурата по източването на КТБ.

Това обявиха пред журналисти в парламента Мартин Димиров и Петър Славов от гражданската квота на РБ. Искането е подписано от Димитров, Славов, Мартин Димитров, както и от Валери Симеонов (ПФ) и Методи Андреев (ГЕРБ), които заедно се наричат "Група за натиск".

Вчера четиримата депутати поканиха главния прокурор да даде отчет по разследването за фалита на КТБ, но той отговори, че това може да стане само с решение на парламента. Затова днес те внесоха в деловодството на Народното събрание такова предложение, което ще бъде разгледано първо от правната комисия, а след това и от пленарната зала.

Те предлагат на Цацаров да се даде едномесечен срок, за да изготви доклада. 

"Изпълняваме това, което поиска вчера главният прокурор. Той каза, че ако го покани парламентът, ще дойде. Ето, каним го с решение на парламента. Не си представям, че има дори един народен представител, който да не иска да научи повече информация за това как се развива разследването за източването на КТБ", каза Димитров. 

Според него замесените в източването на КТБ са "на различни нива в държавата и парламентът трябва да знае как се развива това разследване, какъв е напредъка и дали виновните ще понесат отговорност".

Димитров подчерта, че не е водил лични разговори с Цацаров, защото "въпросът не е личен".

Възможността парламентът да повика Цацаров, за да представи подобен доклад се даде с промените в Конституцията, направени в края на миналата година. Тогава беше създадена възможност Народното събрание да изслушва и приема инцидентни доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!