Говорителят на ЦИК: До 4 дни ще са готови окончателните резултати от вота

OFFNews 28 март 2021 в 15:21 3124 1

„През седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите“. Това посочи пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И уточни, че протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.

„Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен, особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен“, каза той.

„Информационно обслужване“ ще разкрие допълнителни пунктове, компютри, за въвеждане на данните и това ще става по-бързо. 

„Базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК. Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ. Внушенията за манипулации са неоснователни“, добави Димитров.

В предаването „Неделя 150“ говорителят на ЦИК допълни, че до ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Той обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.

„Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден“, добави Димитров.

По повод неодобрение от българските общности в чужбина спрямо членовете на секционните комисии зад граница Димитров коментира:

„Хората очакват да са активна част от изборния процес, но партиите са изчерпили лимита за членовете“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12121

1

Иван Биков

28.03 2021 в 15:44

Те резултатите са готови още сега ама цик търпеливо ще изчакат да минат изборите