Готвят закон срещу трансмазнините и подсладените напитки

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 15:44 5001 2

Снимка БГНЕС

Здравното министерство подготвя законопроекти срещу употребата на трансмазнини в производството на храни и за въвеждане на допълнителна такса за напитките с високо съдържание на захар.

По въпроса вече са сформирани работни групи, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

Министерството ще започне разговори и с производителите на хляб и млечни продукти за намаляване на количествата на солта в продуктите им. Ще се работи и за затягане на контрола срещу продаването на цигари на непълнолетни и за нарушаването на забраната за пушене на закрити обществени места.

Това са част от мерките, които си е поставил екипът на служебния здравен министър в рамките на мандата си.

Каменов припомни, че според статистиката на Световната здравна организация 63% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания, които пък са свързани с голямото съдържание на сол и захар в храната.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че все още не са готови с конкретна сума за увеличаване на цените на храните и напитките с високо съдържание съответно на транспазнини и захар. 

Данъкът може да се въведе чрез закон, който да бъде обсъден от следващия парламент, но намаляването на солта може да се договори между държавата и производителите, посочи Каменов. 

Данък "вредни храни" подготвяше и бившият здравен министър Петър Москов, но промените бяха посрещнати с много критики. Според настоящото ръководство на здравното министерство предишният текст е бил много общ, а усилията в посока на осъществяване на промените - непоследователни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15247

1

Стефан

17.02 2017 в 16:46

Е тоя закон, или СЕТА? Щото или едното - или другото:))