Готов е проектът за ново звено в МВР - ''Престъпления против околната среда, дивата природа и животните''

OFFNews 30 ноември 2022 в 10:30 1190 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Демерджиев

Готов е проектът за създаване на ново звено в Министерството на вътрешните работи - "Престъпления против околната среда, дивата природа и животните". Това става ясно от отговор на служебния министър Иван Демерджиев до депутата от "Продължаваме промяната" Цветелина Симеонова-Заркин. 

Въпросът на народния представил е зададен на 18 ноември - ден след като беше разпространен видеозаписът от охранителна камера, на който се вижда как мъж примамва куче с храна, взима го със себе си, а след няколко часа го връща на същото място с наранявания - и го хвърля.

Симеонова-Заркин пита министъра на вътрешните работи какви са планираните мерки и сроковете за тяхното изпълнение относно институционализирането на звеното за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - "Престъпления против околната среда, дивата природа и животните" към Главна дирекция "Национална полиция", става ясно от отговора на Демерджиев. 

Министърът посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализираното звено. Към Министерствата на земеделието, храните и горите и на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления.

Прилагането на Споразумението ще се извършва чрез междуинституционален "Механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и/или разследване на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните", пише още в отговора на служебния министър. 

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на Споразумението. Както и, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

Във вторник Софийският градски съд остави за постоянно в ареста мъжът, обвинен, че е изтезавал кучето Мечо в столичния квартал "Карпузица". По време на заседанието стана ясно, че при претърсване в дома му е открита ушна марка от друго куче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови