Горивата може да поевтинеят с повече от 5 ст. на литър, според Томислав Дончев

OFFnews Последна промяна на 16 ноември 2018 в 09:17 2158 2

 Горивата може да е поевтинеят с повече от 5 ст. на литър, според Томислав Дончев

Понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър, ако бъдат предприети достатъчно мерки. Това када в интервю за Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев, в коментар за протестите срещу високите цени на горивата.

По думите му има пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между Дончев и петролната асоциация. Част от идеите предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират, посочи той.

„Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални”, обясни Дончев.

По думите му акцизът на горивата в България е минимален, а "ставката на ДДС не е от високите в Европа", а цената на горивата не зависела от благосъстоянието на съответната държава. "Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски”, коментира още вицепремиерът.

Ако не се въведе данъкът за старите коли, няма да се случи нищо фатално, каза още Дончев, тъй като очакваните от него постъпление не са "някаква впечатляваща сума" - под 20 млн. лв. на година, като тези пари ще отиват в общинските бюджети.

Вицепремиерът коментира и протестите. Той подчерта, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред: „Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул. Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти”.

Дончев коментира още, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори. „От гледна точка на парламентарна аритметика – предпоставки за предсрочни избори няма. За мен лично изпълнението на задълженията в Министерски съвет е доколко има полза и доколко има смисъл. Аз лично ще работя, докато усещам полза и смисъл от работата си”, каза Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

Старши

16.11 2018 в 13:38

Уж нищо не зависеше от правителството.................

8132

1

Boba Fet

16.11 2018 в 09:42

Аааууу забогатяхме.... Край, държ се народе парите идат ...