Петролната асоциация на среща с Томислав Дончев - предлага мерки за цените на горивата

OFFNews 15 ноември 2018 в 14:51 2086 0

Представители на големите вериги бензиностанции се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев заради високото обществено напрежение около цените на горивата.

Ръководството на петролната и газова асоциация е предложило конкретни мерки, които предстои да бъдат обсъдени. Те не бяха посочени конкретно. Според представители на асоциацията обаче не е реално да се очаква бърза реакция на пазара, т.е. бързо намаляване на цените в рамките на само няколко дни.

Ще бъде обсъдена и идеята на властта в касовите бележки от бензиностанциите да се вижда колко е производствената цена на горивото, колко са данъците и печалбата.

„Предложихме няколко мерки. Предложение за намаляване на цената на горивата, анализи на пазара и т.н. Следва да се обсъдят и с Управителния съвет, но отидохме с конкретни предложения. Това, което обсъждаме, са включително и мерки, които изискват държавна намеса, някои от тях и промяна в законодателството, т.е. не е нещо, което може да се случи в рамките на ден-два. Има и такива мерки, но има и мерки, които изискват промяна в законодателството. Търсим своя начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара”, заяви изпълнителният директор на Българската петролната и газова асоциация Андрей Делчев, цитиран от Нова тв.

От началото на протестите цените на бензина паднаха с около 15 стотинки за литър. Дизелът също поевтиня, макар и по-малко.

Според петролната и газова асоциация поевтиняването няма нищо общо с протестите, а с международните пазари. 

Конкретните мерки, предложени от бизнеса, ще бъдат ясно по-късно.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II