Петролната асоциация предложи през зимата да не се влага биодобавка в горивата, за да паднат цените

OFFNews 15 ноември 2018 в 17:23 2231 0

Представители на Българската петролна и газова асоциация предложиха мерки за намаляване на цените на горивата на среща с вицепремиера Томислав Дончев. 

Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната.

Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.

Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво.

Според тях това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство.

Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат и промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

На срещата Асоциацията предложи и мерки за по-голяма прозрачност на бранша.

БПГА търси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.

БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

От Асоциацията предлагат още мерки за решаване на проблемите, свързани със сивата икономика и контрабандата, както и за влизането в действие в срок на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Оттам са категорични, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика, а просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови