Голямата цел на Демократична България е въвеждането на електронното дистанционно гласуване

OFFNews 14 юни 2021 в 20:57 3058 0

Голямата цел на "Демократична България" е въвеждането на електронното дистанционно гласуване. Машинното гласуване е като хибридните автомобили и не го разглеждаме като панацея. Но то е доста по-добро от бюлетините. Нарушенията с тях достигнаха вселенски мащаби, заяви Ивайло Мирчев пред бТВ. 

По думите му машинното гласуване е елемент на националната сигурност, защото чрез него схемите на купения вот намаляват. Той го оприличи на хибридните двигатели на автомобилите, тъй като са междинния етап преди преминаването към електронно гласуване. Но ги вижда като средство за провеждането на по-честни избори.

Според него единственото притеснения за изборите е опитът да бъдат извивани ръцете на държавата от доставчика на машините. "В същото време симулаторът, който инициативата "Ти броиш" пусна за тестване, се възприема много положително, най-вече от възрастните избиратели", смята той.

"Нашите доброволци излязоха в цялата страна, за да покажат на хората как да гласуват без притеснение като сме симулирали изцяло интерфейса при машинното гласуване. Възрастните хора са много любопитни, имат желание и се справят изключително добре, така че нямаме притеснения в тази посока", каза Мирчев.

По думите му когато преди две години "Демократична България" е обявила, че дигитализацията е сред основните й приоритети, всички са приели това несериозно. След това обаче са я включили в програмите си.

"Ако дигитализацията беше въведена в България, всичко щеше да бъде прозрачно за обществото и медиите. Дигитализацията означава и добри инвестиции. Тук са изхарчени милиарди, но нямаме нищо, свързано с електронното правителство", добави той.

Кандидат-депутатът от "Демократична България" обясни, че има едно основно правило - "дигитализация и дигитално управление не се прави от аналогови хора. Държавата не се вълнува от това, защото схемата на работа не е някой да търси високотехнологично производство, а да се правят магистрали и да се краде от язовири с петорни цени".

“Свидетели сме на корупция на всички нива. Но Бойко Борисов вече го няма и никой не иска да партнира с него. Оттук нататък партиите на промяната трябва да помислят как да влязат в коловоза на модернизацията и икономическото развитие”, каза още Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови