Гьоков: И при успешен вот на недоверие има шанс за пенсиите

„В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставянето на друго правителство", каза социалният министър

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2022 в 15:14 2030 0

Георги Гьоков

Снимка Министерство на труда и социалната политика/Пресцентър

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

Има риск за пенсиите, ако не се приеме актуализацията на бюджета, заяви в Пловдив социалният министър Георги Гьоков, който участва в Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика, цитиран от БНР.

В откриването на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Той опроверга някои мнения на експерти, че пенсиите могат да се увеличат и без актуализацията на финансовата рамка на държавата.

"Без актуализация на бюджета ще се случи само и единствено това, което е записано в приетия бюджет от 1 април - отпадане на 60 лв. COVID добавка и осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално подпомагане с 6,1%. Ако бъде прието предложението на Министерството на труда и социалната политика, от 1 юли в пенсиите ще влязат тези 60 лв. плюс корекционните добавки. Преди това ще бъдат увеличени пенсиите с 10%", обясни Гьоков. 

По думите му е предвидено от 1 октомври да има друго въздействие върху пенсионната система с модифицирано преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до ново увеличение на пенсиите на 770 000 души.

"Първото увеличение от 1 юли е наистина увеличение на пенсиите, за да се преодолее инфлацията", подчерта социалният министър. Според него без приемането на актуализацията на ДОО и на държавния бюджет това няма как да се случи.

Министърът посочи, че не очаква нищо в парламента, ако се разрази политически, а не експертен дебат. "Надявам се все пак разумът да надделее и да бъде приета актуализацията и хората да получат глътка въздух", каза още той. 

Според него в рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставянето на друго правителство. По думите на министъра, докато текат процедурите, при правителство в оставка би могло да се приемат бюджетите.

"Нови избори не мисля, че са добре за България. Картината ще бъде същата, вижте социологическите проучвания. Според тях в НС ще влязат 8 партии, няма да има спокойствие и България може да се управлява само от коалиция", посочи още Георги Гьоков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови