ГЕРБ за меморандума: Цялата ни енергетика е дадена на две офшорки

Без да си замине Кирил Петков, по никакви теми не могат да говорят с нас, каза Бойко Борисов

OFFNews 19 април 2022 в 12:55 2346 2

Снимка архив

"Цялата българска енергетика е дадена на две офшорки", заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод меморандума с Gemcorp.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова заяви, че правителството е подписало меморандум не с компанията Gemcorp, а с офшорка Gemcorp, регистрирана в Джърси. По думите ѝ тя е част от верига офшорни компании, чиято дейност и собственици не могат да бъдат проследени. Трифонова заяви, че дейността на компанията не е в енергетиката, а в търговията с диаманти и храни. Тя заяви още, че компанията е свързана с Русия и руски олигарси.

"Защо, след като това е една "паметна бележка", има клаузи за арбитраж", попита тя. 

Делян Добрев заяви, че "цялата българска енергетика е дадена на две офшорки и на верига офшорки след тях" и допълни, че според меморандума те трябва да съфинасират проекти в района на Марица-Изток, Топлофикация София, както и малки модулни ядрени реактори в площадката на "Белене" и АЕЦ Козлодуй и доставките на втечнен газ. Добрев се усъмни, че ако България избере друг доставчик на втечнен газ компанията може да поиска арбитраж. 

Томислав Дончев пък в меморандума са посочени проекти от Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Борисов такива сделки има и за Интерконектора с Гърция.

"За еврозоната спокойно може да спрете да говорите. Мина тази, вече мислете за разплащане в рубли и юани", заяви Борисов.

Той заяви, че по същество меморандумът е инхаус възлагане и обвини правителството в корупция. Той призова МС да прекрати меморандума. Борисов заяви, че има клауза по договора, която позволява тази стъпка в 30-дневен срок.

"Не е новина, че ще плащаме лихви. Сега се готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма кой да ви помогне? Трябва национално съгласие и президентът Радев има водеща роля, за да се измъкнем от ситуацията, в която сме", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ се скара на правителството, което според него не се справя с инфлацията и увеличаващите се цени на стоките. 

Той упрекна премиера Кирил Петков за евакуацията на моряците от "Царевна", който определи като "единствения, който нищо не направи". 

"Тези хора Ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да Ви помогнат... Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население", заяви той.

Борисов заяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини.

"БСП предлага смесен вариант, това е правилният подход", каза той.

Лидерът на ГЕРБ определи правителството като "мафия" и цитира председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който определи като рекет случая със заплахата с Каримански, както и спорното проекторешение за АПИ, което се превърна в "заложник" по казуса с БНБ.

"Преди ареста по всички теми, след арета - без да си замине Кирил Петков, по никакви теми не могат да говорят с нас" -  с тези думи Борисов отговори на въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи управляващата коалиция за изпращането на оръжия за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

19.04 2022 в 16:22

Като гледаш и слушаш Боко Тиквуний, все едно гледаш и слушаш мутрофанова. 1:1. А иначе 6+ за снимките на Offnews. Всички стават да си ги закачиш на стената и да се пробваш на дартс.

5827

1

pisnamiotmutri

19.04 2022 в 13:47

Много дрънка, а крие къде е пътната карта с Газпром?