ГЕРБ: Премиерът не е длъжен да излезе в отпуск по време на кампанията

OFFNews Последна промяна на 08 март 2021 в 16:26 2325 0

В Изборния кодекс много ясно се казва, че министър-председателят, министрите, народните представители, президентът и вицепрезидентът през време на кампанията не излизат в служебен отпуск, било то платен или неплатен, тъй като не могат да делегират своите правомощия на други лица. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова в извънредно изявление в централата на ГЕРБ.  Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания, именно затова изборният кодекс е направил изключения, заяви Ахладова.

Тя каза това в отговор на БСП, които поискаха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде санкциониран, защото използва държавен ресурс за предизборната си кампания. Повод за жалба на социалистите в Централната избирателна комисия са обиколките на Борисов в страната в последните три дни, които по техни думи се правят с публичен ресурс.

"За всички други членове, които не са в тази група, важи изискването, че те са задължени в предизборната кампания да ползват служебен или платен годишен отпуск. По време на меропритиятия членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен отпуск. Но съгласете се, че няма как да функционира Министерски съвет в случаите, в които целият Министерски съвет е излязъл в отпуск. Така че смятам, че тези твърдения не отговарят на истината", заяви правосъдният министър.

Според Ахладова на истината не отговаря и твърдението на БСП, че "пари се раздават от джипа". Тя отбеляза, че парите се отпускат по време на заседанията на Министерски съвет, като министрите решават къде и кога да отидат тези средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови