Борисов: Музикантите на свободна практика с по 4350 лв. помощ заради пандемията

Премиерът обеща квота за бг музика в държавни и частни радиа, ако управлява още един мандат

OFFNews 06 март 2021 в 10:39 4732 2

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица, пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България.

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби.

Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. 

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор. 

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители. 

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа, като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

1

Grigor Arssov

06.03 2021 в 11:58

Абе пазарува човека, ама залудо..... пътник е, оттича се в тоалетната...не го ще народа!!!! А ако се опита за ТУЛУП-4, жална му майка.... протеста тлее и ще го трича!!!!!