БСП сезира ЦИК и СЕМ да накажат Борисов

OFFNews Последна промяна на 08 март 2021 в 16:03 1463 0

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания, обявиха на брифинг от партията. Социалистите посочиха, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства, министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. 

"Както преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони и той безогледно погазва всички правила и норми, които са залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждане на предизборната кампания", каза още Проданов. Той заяви, че очаква от институциите Борисов да бъде наказан, че погазва законите на страната и това да престане. "Ще ви припомня, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания, именно за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък. В този смисъл не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента. В крайна сметка всички ние, българските граждани, видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно и смятаме, че с тези средства може да поеме предизборната си кампания, а не за сметка на целия български народ", допълни още Христо Проданов. 

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. Надяваме се този път, за разлика от друга кампания, да вземат мерки и да глобят първия администратор на държавата, коментира тя.

От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и на ОССЕ. 

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови