ГЕРБ поиска оставката на шефа на НСО

Корнелия Нинова: Отговорността е на Бойко Борисов

Георги А. Ангелов 10 юли 2020 в 13:30 3733 3

Снимка BGNES

Тома Биков

Парламентарната група на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка, заяви депутатът Тома Биков в парламента.

"Настояваме незабавно бодигардовете, които спряха г-н (Христо б.р.) Иванов и неговите привърженици, да бъдат незабавно уволнени. Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето. Не виждам смисъла изобщо да се проверява тази ситуация. Надявам се г-н Иванов да пита президента при следващ възможен случай", каза още Биков.

Началникът на Националната служба за охрана /НСО/ генерал Красимир Станчев встъпи в длъжност на 30 септември 2019 г.

В декларация от името на групата Биков заяви, че НСО е подчинена на президента и началникът на службата “е лично предложение на президента и точно заради това този човек все още не е подал оставка”. “Станахме свидетели на това, че подкрепящите президента в своя протест срещу контролираната от президента НСО организираха протест срещу правителството, което няма отношение нито към НСО или ако има то е минимално, нито към гардовете и служителите на НСО, които поругаха българското знаме и които се държаха неадекватно преди няколко дни”, каза Биков. Според него вследствие на тези сцени българският президент си е позволил език, който нито един български президент и държавен глава не си е позволявал в 1300-годишната история на страната. “Той скандираше "Мутри, вън", без да каже кои са мутрите. Добре, благодаря ви - ние сме мутрите. Нарече 1 млн. български граждани - мутри и ние не сме в състояние повече да удържим тези 1 млн. души. Ние отказваме повече да ги спираме. В продължение на три години тези хора търпят обиди, всякакви провокации и епитети”, каза Биков за контрапротеста, който ГЕРБ организира днес.

"Защитата на президента не означава, че в президентството всички служители и хора, които са част от политическия му екип, трябва да бъдат недосегаеми. Тези времена свършиха. Няма недосегаеми”, заяви депутатът. Той добави, че когато в касата ти някой ти е поставил документи на Националната разузнавателна служба, ти трябва да дадеш обяснения.

Корнелия Нинова: Отговорността е на Бойко Борисов

Твърде елементарно се прехвърля отговорността на НСО, тя е на Бойко Борисов, отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

"Уважаеми български граждани, вчера се случи нещо безпрецедентно в президентската институция. Тежко въоръжени представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт са удар по върховенството на закона, Конституцията и правовия ред. Днес премиерът Борисов прехвърли отговорността за случващото се в държавата на НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността за случващото се е ваша", каза Нинова.

Тя отчете, че ГЕРБ управлява 10 години в които се е разградила държавността, институциите не работят, България е сред най-корумпираните страни в Европа, у нас бедността и неравенствата са по-високи. “Демографската катастрофа е факт, поставиха ни на унизителното 111-то място по свобода на изразяването. Най-вече създадохте мафиотско-олигархичен модел на управление и всеки, който се постави на този модел е гонен, преследван и компрометиран”, каза още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

10.07 2020 в 16:41

Те герб решавали за охраната на тия циреи, а сега други били виновни..