ГЕРБ иска 2% от БВП да е за отбрана

Йорданка Веселинова 27 януари 2022 в 16:25 819 1

Снимка FB/Политическа Партия ГЕРБ, стопкадър

ГЕРБ-СДС настояват правителството да увеличи до 2% от БВП средствата за отбрана.

Това заявиха на брифинг в НС Христо Гаджев, Диниел Митов и Томислав Дончев от ГЕРБ.

Даниел Митов смята, че заложеното в проектобюджета увеличение на сумата с 0,3% - до 1,73% от БВП, е малко в условията на "тежко геополитическо противопоставяне":

"Ако управляващите смятат да изпълнят заявките си от вчера (модернизация на армията - бел.ред.), то те трябва незабавно да направят необходимите стъпки, така че да отделят 2% от БВП за отбрана."

Той допълни, че правителството на Петков трябва да довърши модернизацията на армията с поръчката на следващите 8 изтребители F16.

"Не знаем дали модернизацията ще продължи с F16, но със сигурност знаем, че ще продължи с ремонти на стара съветска техника", допълни Митов.

Христо Гаджев пък определи вчерашното изказване на Петков и Янев, че досега страната не е инвестирала достатъчно в отбрана, като "пълна глупост и лъжа". Той обясни, че бюджетът за отбрана се изработва въз основа на предложения на военни експерти, а след това се съгласува и с правителството.

Гаджев заяви още, че по време на кабинета "Борисов 3" разходите за отбрана са били в размер на над 2, 894 млрд. лв. и над 500 млн. лв. капиталови разходи. Той допълни, че в този период заплатите на военните са увеличени с 48%. Кабинетът "Борисов 2"  е отделил за капиталови разходи над 383 млн. лв., а кабинетът "Борисов 1" - над 1,400 млрд. лв.

Митов допълни, че основен негов приоритет, когато беше външен министър, както и основен приоритет на Борисов е била модернизацията на армията.

Томислав Дончев пък определи вчерашното изслушване на министри като "съкратен, интензивен курс, по време на който правителството се е запознало с особеностите на страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

27.01 2022 в 17:02

"на гол корем, чифте пищови"

имаме по големи проблеми, твърде високо е 2% за страна като нашата

пак на ГЕРБ играта да пречат, с хитро печелене на политическа подкрепа от ляво