ГЕРБ и БСП спорят кой е по-лицемерен към Русия

OFFNews 11 април 2014 в 14:37 3077 3

Сергей Станишев

Снимка БГНЕС

Взаимни нападки заради позициите по европейските санкции срещу Русия си размениха днес в кулоарите на парламента от БСП и ГЕРБ.

Повод за обвиненията стана вчерашно гласуване, с което ПАСЕ отмени за шест месеца правото на руските членове да гласуват. В кулоарите на Народното събрание лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че това е бил мекият вариант за санкциите.

По думите му делегатите на ГЕРБ в ПАСЕ Милена Дамянова, Джема Грозданова и Данаил Кирилов са предложили по-строги мерки - Русия да бъде изцяло изключена от ПАСЕ, но идеята им не е била приета. Според лидера на левицата това е признак на лицемерие от страна на ГЕРБ, защото лидерът им неведнъж е казвал как българската позиция по въпроса трябва да бъде по-мека. "Всички гледате какво говори той тук в България, отпращайки някакви послания към български граждани. Казва, че БСП е твърде строга към Русия, че той е против икономически санкции и изобщо санкции за Русия. (...) Това е характерно за Борисов - вечното лицемерие. На българите казва едно, в ПАСЕ правят друго неговите депутати."

Обвиненията на левицата предизвикаха светкавичната реакция от страна на ГЕРБ, които също обвиниха "Коалиция за България" в лъжа. Пред медиите депутатът на ГЕРБ Ирена Соколова заяви, че делегатите на ДПС и БСП в ПАСЕ са се "скрили" от гласуването.

"За пореден път БСП и Станишев успяха да въведат лъжа в медийното пространство и в пространството, в което участваме. (...) Става въпрос за начина на гласуване в ПАСЕ по отношение на санкциите към Русия. Когато министрите на този кабинет, управляват от Тройната коалиция, отидат на европейски съвет и когато заседават в Съвета на министрите, тогава имат една позиция. Когато обаче техните делегати са изпратени на ПАСЕ, те дори не идват на заседание, на гласуването, на поправките. На следващия ден на окончателното гласуване на резолюцията депутатите на БСП и ДПС не бяха в зала", каза Соколова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!