ГЕРБ блокират парламента до оставката на Орешарски

OFFNews 03 юли 2014 в 09:25 8606 17

Пленарна зала

Парламентарната група на ГЕРБ няма да влезе в пленарна зала, докато премиерът Орешарски не подаде оставка и тя не влезе за гласуване в парламента.

Това обяви след заседание на парламентарната група зам.-председателят й Цецка Цачева.

"Не може да сме само ние тези, които изпълняваме ангажиментите си" , отсече Цачева. Тя коментира, че с поведението си вчера мнозинството не е изпълнило ангажиментите си, които са поели на консултациите при президента.

Цачева визира заседанието на икономическата комисия вчера, при което левицата не подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс, които да въведат затвор за опитите за умишлена дестабилизация на банковия сектор.

"Коалиция за България" отказа да подкрепи предложенията на БНБ за нормативна промяна с оглед опита за криминално вмешателство в стабилността на банките. За нас е ясно, че тези хора не изпълняват поети ангажимент - така, както година и половина седяха на инат да управляват", обясни Цачева.

Тя коментира, че парламентарната група на ГЕРБ всеки ден ще е в сградата на Народното събрание, но няма да влезе в пленарна зала, докато в дневния ред не влезе за гласуване оставката на правителството. С това парламентарната група на Борисов се надява да принуди министър-председателя да подаде оставка още днес.

По-рано днес, малко след 9 ч., парламентът отново не успя да събере кворум, като в зала се регистрираха 103-ма депутати. От редиците отсъстваха "Атака" и ГЕРБ, които бяха на заседание на парламентарната група. В 9.30 ч. се направи втора процедура по регистрация, но тя също беше неуспешна.

Ако ГЕРБ спазят обещанието си и не влязат в пленарна зала, парламентът няма как да заработи до оставката на правителството, защото депутатите на ДПС и "Коалиция за България" не са достатъчно, за да осигурят кворум.

В кулоарите на парламента Мая Манолова заподозря, че бойкотът на ГЕРБ е заради желанието им да отидат на плаж.

"Те очевидно ще завършват работата си в този парламент, както я и започнаха. Започнаха я с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така ще приключат 42-рото Народно събрание - с още един месец на плаж. Добре са го измислили - заплатата им върви, ще се забавляват някъде - по морето или на други дестинации", коментира Манолова.

Тя заяви, че при ГРЕБ всичко е предпоследно и макар обещанията да закрепят кворума при заседанието, в което ще се гледа оставката на Орешарски, може в последния момент да се отметнат.

"Може да направят така, че правителството на Пламен Орешарски изобщо да не може да подаде оставка, може пък да им харесва това правителство, може да искат да ги управлява още дълго време", допусна Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!