Генчовска: България приветства европейската перспектива на Украйна

OFFNews 04 март 2022 в 20:58 2140 9

Снимка МВнР

България приветства европейската перспектива на Украйна.

Това е заявила Теодора Генчовска - министър на вънните работи, която е участвала  в извънредно заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел за руската военна агресия срещу Украйна, съобщиха от МВнР. 

Специално участие в работата на Съвета са взели външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, секретарят по външни работи на Обединеното кралство Елизабет Трус, външният министър на Канада Мелани Жоли, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Участниците в срещата единодушно са осъдили руските военни действия, които са насочени не само срещу Украйна, но и срещу цялата демократична международна общност. ЕС ще продължи твърдата си подкрепа за Украйна - политическа, хуманитарна и военна.

ЕС и държавите членки ще останат твърди в действията си. Изолацията на Русия в международните форуми ще продължи, допълват от МВнР.

Генчовска е участвала днес в извънредната министерска среща на НАТО в централата на Алианса в Брюксел. В срещата са участвали още Върховният представител на ЕС Жозеп Борел и страните-партньори Финландия и Швеция. 

"България остро осъжда непровокираната и брутална агресия на Русия в Украйна. Наблюдаваме опит за преформулиране на европейската сигурност", е заявила Генчовска. Тя е отбелязала грубото потъпкване на международния ред. НАТО не е страна в кризата и не търси конфликт с Русия. Съюзниците продължават оказването на помощ за Украйна, допълват от Външното ни министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

9

След силен натиск Coca Cola и Danone напускат руския пазар

23293

8

Стефан

05.03 2022 в 01:34

За руските фашисти си има руска полиция, не ги мисли. А по новините показват, как им дават по 15 години, и доживотен. И на тебе ще дадат като си толко умен. Да не мислиш, че ФСБ-то не слуша тука?

23293

7

Стефан

04.03 2022 в 22:58

Е, сега това ще спре. А отрепките няма да се променят.
Затова и руснаците ще ги разгонят по разни резервати, та данданията вече да спре. А то децата не могат да спят от 8 години, понеже ония ги убиват.

3714

5

GB

04.03 2022 в 22:15

Само се чудя кой поддържа и захранва, а също и кой ще денацифицира профашистките и неонацистките групи в Русия. Тези организации и групи, които съществуват "официално" т.е. са регистрирани като такива. Над 50. За необявените не ми се мисли. Кой ще се заеме с руските нацита? И дали?

23293

4

Стефан

04.03 2022 в 21:44

:)))) Тая па га са напи!
Външна министърка, моля ти се:) Украйна вече не съществува, утре като спрат да стрелят, още 20 години никой няма да може да каже какво е украйна, и кои парчета от нещо си как се казват, тя ще приема някъде си международно несъществуващ субукт ...:))