Гърция дава пълната си подкрепа за влизането на България в Шенген и Еврозоната

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2019 в 17:12 2187 1

Атина дава пълната си подкрепа за усилията на София да се присъедини към Еврозоната и Шенгенското пространство, стана ясно при днешното посещение на министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас у нас.

България е стратегически и жизнено важен партньор. Нашите две страни са пример за това как историята трябва да е не затвор за нас, а училище, каза Дендиас след срещата си с българския си колега Екатерина Захариева.

С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с Дендиас.

Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни:

„Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ“.

В момента Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България в сектори като финанси, телекомуникации, металургия, търговия.

За 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на близо 3,3 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови