Фирма, която строи "Великата българска стена", получи 35-годишна концесия

Юлиан Христов 28 ноември 2017 в 10:53 12381 1

Фирма, която строи оградата в Бургаско, получи 35-годишна концесия

„Пътстрой Бургас“ ЕООД ще добива строителни материали – варовици, от находище „Белите камъни“ в община Суворово, реши правителството, определяйки дружеството за концесионер на находището.

Фирмата е един от строителите на оградата в Област Бургас, която вече започна да пропада на места. Собственик на „Пътстрой Бургас“ е "Хидрострой", в която участва бившият общински съветник от ГЕРБ Николай Пашов. Заедно с "Хидрострой" и "Водстрой 98" "Пътстрой Бургас" беше посочена от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за изпълнител на 10-километровата отсечка на магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза.

И трите фирми са сред изпълнителите на строежа на оградата на границата, за която държавата отпусна близо 170 млн. лв. без обществена поръчка, като парите бяха дадени на фирми, посочени от съответните областни управители. 

Във вторник правителството реши да даде концесия за варовици на фирмата за крок от 35 години. От правителствената пресслужба съобщиха, че през този период концесионерът ще вложи над 2 млн. лева за осигуряване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции.

Очаква се за целия период на договора „Пътстрой Бургас“ да плати 1.255 млн. лв. концесионни възнаграждения. Според регламентите на Закона за подземните богатства, 50 на сто от тях ще постъпят в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови