Фирма без концесия добива варовик в Куртово Конаре, има договор с държавната 'Марица Изток'

OFFNews 14 ноември 2018 в 14:06 5797 0

Класическа корупционна схема действа в кариерата над пловдивското село Куртово Конаре, заяви лидерът на Зелените Борислав Сандов. 

Кариерата за варовик, който преди години е ползвана от БДЖ, сега е отдадена на концесия  на фирма "Персенк инвест". Тя добива и продава на ТЕЦ Марица Изток 2 повече от одобреното от концесията количество. Вторият проблем е, че от кариерата изнася и продава на държавното предприятие варовик Ивенстор ЕООД, която пък изобщо няма концесия. Собственикът Георги Георгиев е бивш шеф на Мултигруп за Пловдив област, заяви Сандов. 

Председателят на Инициативния комитет в селото Стоян Кънев разкри, че е заплашван от представители на концесионерите със закриване на бизнеса му в Куртово Конаре. 

Васил Къдринов Български център за зелена икономика обясни, че са сключени два концесионни договора между ТЕЦ Марица Изток и фирмите с и без концесия, всеки за по 25 млн. лева. Договорите са публикувани на страницата на ЕС за обществени поръчки, защото с пари на ЕС е закупена и изградена трошачна система за къмъка. 

За какво има договор "Инвестор" - взема подземни богатства, които са обществена собственост, краде ги, и ги продава на държавата, без дори да плаща концесионна такса, коментира Къдринов. 

Той и Кънев подчертаха, че преди изборите от Обединени патриоти са били непрекъснато около хората от Куртово Конаре, но след това са забравили обещанията си да решат проблема с незаконния добив на варовик. Валери Симеонов обяви, че ще бъдат проверени договорите в ТЕЦ Марица Изток 2, но това не се случи, заяви Къдринов. За случая ще бъде сезирана Главна прокуратура. 

Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, заяви, че това е типичен пример за купуване на политически чадър. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министрите ѝ, които допускат да се случват тези неща, трябва да си ходят. Но тя няма да си отиде сама - трябва да си ходи цялото правителство на Бойко Борисов, за да се смени модела на управление, каза още ген. Атанасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews