Фандъкова: За избора на председател на СОС най-важна е ролята на кмета

OFFNews 02 декември 2023 в 17:02 1493 1

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС

Йорданка Фандъкова

Доскорошният кмет на София Йорданка Фандъкова коментира в интервю за Нова телевизия горещата тема с избора на председател на Общинския съвет в столицата и текущи проблеми на града.

Тя подчерта ролята на кмета при осигуряване на мнозинство в общинския съвет, защото именно той е мажоритарният избор на хората и те очакват от него свършена работа.

„Най-важна е ролята на кмета – той е избран мажоритарно от хората, те очакват него работата за града. Затова смятам, че Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи. Аз бях два пъти в подобна ситуация, за важните въпроси съм водила лично преговори с политически сили. Трябва да има ясно лидерство”, коментира Йорданка Фандъкова.

По повод снежната буря и проблемите в града след ураганния вятър бившият кмет каза, че не би си позволила да дава оценка на Терзиев, тъй като това е работа на хората. 

"Ситуацията беше сложна. Това, което наистина е притеснително е, че много дълго време останаха дърветата и клоните по улиците на София – в идеалния център и в кварталите. Трябваше малко по-добра координация между различните служби”, добави Фандъкова.

Тя каза още, че е много важна ролята на районните кметове. „Винаги сме имали координация с тях, защото те са хората, които могат да зададат приоритетите и да дадат спешна и актуална информация на кмета”, каза Фандъкова.

„Топлофикация София” има огромни задължения, за които сме говорили неведнъж. Много са причините затова. Решението е модернизацията ѝ, оставихме готов план и искахме да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление, това не беше прието. Сега трябва да се намерят средства, вече чух, че в новия бюджет има заложени”, коментира тя.

Фандъкова засегна и темата за завода за боклука.

„Това, което мен ме притеснява са спекулации по отношение на темата завод за отпадъци в София. Искам ясно да заявя, че аз оставих работещ завод за отпадъци. Работещи инсталации, нова клетка на депото. Модерно депо, което може да работи още няколко години. Подобрено качество на RDF горивото, план за модернизация и осигурена резервираност. Всеки опит да се подчертава и внушава, че завода не работи означава умишлен саботаж”, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

1

ob1

02.12 2023 в 17:23

Тая като каква точно дава акъл? Като кметът с най-сериозно нищоправене в историята на града може би? Айде бегай в Самоков да преподаваш руZкий!