Фандъкова се зарече, че до края на годината ще има 1080 нови места в детските градини

Ружа Райчева Последна промяна на 25 май 2021 в 16:38 3143 2

Снимка Фейсбук

Фандъкова на проверка по строителството на нова сграда на 116 детска градина в район „Витоша“,

"В момента строим 16 сгради на детски градини, а до края на годината ще разкрием още 1080 нови места и ще започнем строителство на още 25 сгради", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в публикация на Фейсбук страницата си.

Миналият понеделник стана ясно, че децата некласирали се за детски градини, са 10 252 на брой, с 2 314 повече от некласиралите се деца през миналата година.

Днес Фандъкова заяви, че в следващите дни ще има готов списък на сгради, в които ще могат да бъдат открити нови детски градини на партерните етажи.

В петък тя е провела среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които са заявили, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива.

Ще бъде поставен акцент в работата по така наречените нови квартали в южната част на София, в които общината не разполага с подходящи общински терени.

„Възложила съм на зам.-кмета по образование г-н Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на деца между 3 и 6 години, които не са приети в общински детски градини, които да предложим на министерство на образованието, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата“, заяви Йорданка Фандъкова в публикацията си.

В наредбата приета на четвърти март тази година е предвидено компенсации да се отпускат за деца от 3 г. до постъпването им в първи клас. Сумата няма да е по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищно образование.

Условията за получаването на компенсациите са детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места, да е записано в такава в самостоятелна форма на обучение или да посещава целодневна или полудневна група в частна образователна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране. 

От публикацията на Йорданка Фандъкова не стана ясно какви конкретни промени в наредбата предлага тя. 

Тя също така заяви, че строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да се компенсира недостига на места. По думите ѝ, тя има ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от общински съвет.

„За нейното изпълнение разчитам изключително много на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите. Забавянето на процедурите по тази програма е недопустимо, а решението изисква обща работа, а не противопоставяне.“ написа кметът на София.

Йорданка Фандъкова написа още, че днес лично е проверила строителството на нова сграда на 116 детска градина в район „Витоша“, един от районите с най-голям недостиг.
Утре започва работа и по събарянето на стара сграда за 1 група, на чието място ще се изгради детска градина с 4 нови групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2868

2

zuljin

25.05 2021 в 20:40

Проблемът няма решение, защото не е там където го търсят... Дори сега да построят градини за всички, след 2-3 години пак ще има недостиг.
Проблемът се казва "безконтролно строителство" и липса на пропорционална инвестиция в инфраструктура.
Цялата инфраструктура, не само детските градини е проектирана за 1-1.5 милиона жители, а в момента живеят поне 3 милиона.
Докато не се задължат големите строителни инвеститори да инвестират и в инфраструктура, ще си има и задръствания, и недостиг на какво ли не!!!

5939

1

Станчо Панса

25.05 2021 в 17:16

Тя преди 3 години се зарече, че до 2 години ще има място за всички.