Фандъкова: Изграждаме 'зелени острови' за разделно събиране на отпадъци в кварталите

Владо Николов я подкрепи за кмет на София

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2019 в 18:12 1560 4

Изграждаме специални места за разделно събиране на отпадъци в кварталите, т.нар. „зелени острови“. Планираме да включим нови квартали към пилотните проекти за разделно събиране. До момента в такива проекти участват 2300 домакинства от „Надежда“ „Овча купел“ и „Кремиковци“. 

Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, по време на среща с граждани от кв. „Надежда“. При блокове 151, 152 и 160 в „Надежда“ са обособени 5 пространства с контейнери за разделно събиране на отпадъци („зелени острови“), до които имат достъп по 300 домакинства. Гражданите разделят 4 типа отпадъци - от опаковки, стъкло, хартия и хранителни отпадъци. Всички контейнери са оборудвани с датчици за запълване на обема. 

„Заедно с разделното събиране на отпадъците обновяваме и междублоковите пространства. Изградихме нови алеи и детска площадка. Това е успешен модел за по-чиста, подредена и обновена градска среда в кварталите“, посочи Йорданка Фандъкова. 

Разделното събиране на отпадъците в кв. „Надежда“ е по проект за стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране. „Целта ни е да проучим успешни модели за разделно събиране в кварталите с многофамилни жилищни сгради“, обясни Фандъкова.

85% от отпадъците на София към момента се оползотворяват благодарение на изградената интегрирана система за преработка на отпадъците. От отпадъците се произвеждат електроенергия и компост, като допълнително се отделят материали за рециклиране. От работата на завода за отпадъци до момента София е спестила над 52 млн. лв. от такса за депониране. Над 2,6 млн. лв. са приходите от продажба на рециклируеми материали. 

Фандъкова посети и обновеното междублоково пространство при бл.20-22 в ж.к. „Свобода“. На срещите присъстваха и кандидатът за кмет на район „Надежда“ Димитър Димов, издигнат от коалиция ГЕРБ-СДС, както и кандидатите за общински съветници Стефан Марков, Татяна Георгиева и Цветомир Паунов – административен секретар на ГЕРБ.

Владо Николов подкрепи Фандъкова за кмет на София 

„Подкрепям кампанията на Йорданка Фандъкова за кмет на София, защото тя бе първият кмет на София, който подкрепи спорта реално, каза бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов. 


„Запознах се с Владо Николов преди 4 години и той ми сподели идеята си за развитие на детско-юношеския спорт. Прекрасна идея, която реализирахме със специална програма за подкрепа на детско-юношеските школи към спортните клубове. Отделихме над 500 хил. лв. и подкрепихме 198 спортни клуба“, уточни Фандъкова. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

4

Стефан

07.10 2019 в 00:43

А, и характерните кофи!:)) Значи вече имате договор за рушвет за даване на парите на софийските жители на оная фирма?:)))
Е вервай ми, ще намеря начин да хвърлям всичко другаде, само не и там.

22188

3

Стефан

07.10 2019 в 00:13

Клошарите правеха това без пари. Вие им взехте последната троха хляб, и надухте цената на разделянето на буклуците, като затворихте пунктовете за вторични суровини.
Изчезни!

2015

2

"Зелени острови" стъпили върху съществуващото улично платно там където се събира дъждовната вода.Отнема се от
скъпото улично платно,като се намаляват местата за паркиране и се създават условия за ПТП.
Вместо,да се търси решение за разполагане на контейнерите
в/у съществуващите тревни площи,като се направи асфалто-
ва или бетонова площадка повдигната над нивото на тротоа-
ра .

14751

1

Нострадамус

06.10 2019 в 19:28

Ако отново изберем хрисимата Крадла на ГЕРБ, това ще бъде израз на върховно падение на личността ни!