Евролидерите дойдоха на границата на ЕС заради мигрантите (обобщение)

700 млн. евро помощ за Гърция, Турция призована да спазва споразумението от 2016

OFFNews 03 март 2020 в 19:30 4727 0

Снимка Пресцентър - МС

Председателят на Еврокомисият Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха днес първо Гърция, а след това България, за да се запознаят отблизо със ситуацията с мигрантския натиск по външната граница на ЕС. У нас двамата бяха посрещнати от премиера на ГКПП "Капитан Андреево", а след това заедно с хеликоптер преминаха над южната ни граница и се отправиха към София.

Евро помощи за Гърция

Европейската комисия ще отпусне на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция, обяви в Гърция Фон дер Лайен.

Преди това върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова държавите от ЕС да осигурят по-голяма помощ за Гърция, изправена пред нова вълна мигранти от Сирия и други части на Близкия изток.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че мигрантската криза по границите с Турция е “асиметрична заплаха” на границите на Европейския съюз, отбелязвайки, че Гърция и Европейският съюз няма да бъдат изнудвани.

“Това вече не е бежански проблем. Това е нахален опит на Турция да използва отчаяни хора за прокарване на своята геополитическа програма и за отклоняване на вниманието от ужасната ситуация в Сирия”, каза той пред журналисти на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли, с които той обиколи гръцко-турската граница по-рано през деня.

Шарл Мишел пък призова днес Турция да спазва споразумението с ЕС от 2016 г., с което тя се съгласи да възпира мигрантските потоци към Европа в замяна на помощ в размер на няколко милиарда евро, предаде Ройтерс.

ЕС иска от Турция пълно спазване на споразумението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще изпълни докрай своята част от сделката, е посочил председателят на Европейския съвет.

Борисов на свой ред запозна европейските лидери с мерките, които страната взема за сигурността на външната граница на ЕС и за разговора си от вчера с турския президент Реджеп Ердоган. Борисов увери гостите, че макар да се вземат различни мерки, на първо място за успеха е дипломацията.

В края на деня, след продължило час и половина съвещание, Борисов, Фон дер Лайен и Шарл Мишел направиха съвместно изявление пред медиите.

България може да разчита на европейска солидарност, увери Мишел.

Борисов отново подчерта, че продължаваме с мирните усилия за разрешаване на ситуацията. 

Фон дер Лайен благодари на Борисов, че с колегата ѝ са почерпили от българския опит в региона и добросъседските отношения.

Българският опит е от стратегическо значение за региона, добави председателят на Еврокомисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови