Евродепутатът Петър Витанов и тенис легендата Маги Малеева с инициатива за климатичните промени

OFFNews 06 февруари 2022 в 09:11 1659 0

Евродепутатът от БСП Петър Витанов и тенис легендата Маги Малеева, която след края на своята кариера се посвети на екологични каузи, участваха в играта „Климатична фреска“, чиято цел е да обясни промените в климата на достъпен език. Участниците в играта разполагат с три часа и 42 карти, всяка от които разглежда конкретен климатичен проблем, породен от човешката дейност. „Климатична фреска“ цели да провери познанията ни за промените в околната среда, както и да инициира дебата за действията, които са необходими за да се запази екологичното равновесие.

В „Климатична фреска“ участваха представители на местната власт, сред които зам.кметовете на Перник – Стефан Кръстев и на Русе – Димитър Недев, представители на националната власт, на партийни структури, на младежкото обединение на партията, еколози, инфлуенсъри, представители на НПО-сектора.

„Целта на тази игра е да постави сериозните въпроси за климата на разбираем език. Защото вместо да четeм един доклад от хиляди страници, изготвен от учените, можем да си обясним процесите, на които ставаме свидетели, в няколко прости изречения. „Климатична фреска“ се играе в цял свят, защото е лесна, достъпна и много полезна. Радвам се, че Петър Витанов и представители на БСП се включиха в инициативата и на практика станаха първите политици в България, които участват в нея. В глобален план целта е „Климатичната фреска“ да играят 1 милион души в света и 10 000 в България“, каза Маги Малеева.

„Ясно е, че климатът се променя и е необходимо да направим и промяна в начина, по който живеем. Успяхме да съберем пъстра палитра от хора, сред които и много представители на БСП, които са убедени, че екологията е важна тема от дневния ред на обществото ни, въпреки целия скептицизъм, свързан с темата за Зелената сделка, защото става въпрос не само за качеството на живота ни днес, но и за този на децата ни“, каза Петър Витанов.

Социалистът вижда в лицето на Маги Малеева чудесен партньор.

„Това, че сме в тази инициатива заедно с Маги Малеева, която е не само голяма българска тенисистка, но и известен климатичен активист, е доказателство, че темата екология няма политически цветове, а е еднакво важна за всички българи“, каза още Витанов.

Участниците в „Климатична фреска“ се надяват темата за екологията, климатичните промени и предстоящата Зелена сделка да станат част от разговора за бъдещето на България.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови