X Advertisement

Елена Йончева: Строителният бранш се използва за политически натиск и изнудване

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2021 в 19:01 4784 3

Снимка БТА/Минко Чернев

Днес сме свидетели как част от строителния бранш се използва за политически натиск и изнудване. Видяхме кадри на блокирани улици в центъра на София от тежки машини на пътностроителни фирми, а протестиращите претендират за неизплатени милиони от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заяви евродепутатът от "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" Елена Йончева. 

"В същото време от ведомството твърдят, че тези компании вече са получили над 1 млрд. лв. – някои от тях за дейности, които няма да бъдат започнати в следващите две години. Това е наследството на ГЕРБ в сектор „Пътища“. Очевидно смяната във властта е засегнала сериозни интереси.", каза Йончева. 

Според нея в сектора отдавна трябваше да бъде въведен ред:

"Картините от центъра на София днес са същите като през 2018 г., когато над 100 тежки строителни машини блокираха столицата заради моето настояване АПИ да разреши да бъде проверено качеството на магистралите, построени или ремонтирани с европейски средства. Тогава ГЕРБ за първи път използва част от фирмите в бранша, за да създаде напрежение и да провокира обществено недоволство. Абсурден протест срещу истината за пътищата, по които загиват стотици хора всяка година."

Тя твърди, че подготвителната работа за проверката е била извършена:

"Предложих това да стане от независима лицензирана лаборатория в чужбина. Работих дълго време с експерти по тази тема. Обиколихме всички магистрали и участъци, построени и ремонтирани през последните 10 години. Направихме карта, по която всяка лаборатория може да започне работа."

Елена Йончева благодари за подкрепата на своя онлайн петиция, с която е събрала над 20 хиляди подписа:

"Обиколихме всички магистрали и участъци, построени и ремонтирани през последните 10 години. Направихме карта, по която всяка лаборатория може да започне работа. Направих и онлайн петиция. Досега петицията ми събра над 20 хиляди подписа. Благодаря ви за подкрепата! На основата на тази подкрепа внесох и писмен въпрос в Европейската комисия с искане за проверка на място и техническа експертиза"

В борбата с корупцията не са необходими много думи, а само категорични действия и постоянство! Методите на сплашване и нагнетяване на напрежение не трябва да спират управляващите, които и да са те, да се борят с измамите и лъжите, каза още евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице