Екатерина Михайлова: Възможно е да има промени в предложеното служебно правителство

OFFNews 06 април 2024 в 11:53 2380 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Екатерина Михайлова

Възможно е до вторник да има промени в предложеното служебно правителство, заяви проф. Екатерина Михайлова, депутат и преподавател по конституционно право, в предаването "Тази събота" по бТВ.

Вчера, на излизане от президентството, след като представи структурата и състава на кабинета си пред президента Румен Радев и партиите, служебният премиер Димитър Главчев заяви, че до подписването на указа на президента не смята да прави промени във вече обявения състав на служебното правителство. 

Вече е ясно, че изборите ще са 2 в 1 и ще се проведат на 9 юни. Очаква се държавният глава официално да ги насрочи чрез указ във вторник – 9 април. На същата дата ще бъде назначено и служебното правителство, предложено от Димитър Главчев.

Михайлова напомни, че съгласно промените в Конституцията парламентът ще работи до заклеването на новите депутати, служебният кабинет ще се закълне пред Народното събрание, но на практика няма да може да бъде сменено от тях.

По нейно мнение може да се получа така, че депутати да получават по две заплати, ако са част от предходния и новия парламент.

"Бързаше се с промените в Конституцията в частта с политиката и това доведе до недоглеждане на някои текстове", коментира Михайлова.

В началото на седмицата Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предложи възнаграждението на депутатите да се дължи от деня на полагане на клетва до деня преди клетвата на новоизбраните. 

По думите на Михайлова предизборната кампания вече е започнала и е доста кална. Тя препоръчва на депутатите да излязат в отпуск преди вота и да обърнат повече внимание на избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки