ЕК потвърди за спрени пари по две мерки по ПРСР

OFFNews 15 юни 2016 в 16:52 8413 6

Европейската комисия потвърди, че има спрени плащания по Програмата за развитие на селските райони

Това обяви говорителят на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио. 

Прекъснати са плащания по две от мерките, а причината е съмнения относно тяхното приложение, обясни Росарио. 

Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап, уточни той. 

В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии, подчерта Росарио. 

След като стана ясно, че има спрени евросредства по ПРСР Министерството на земеделието и храните даде спешен брифинг, на който да опровергае информацията. 

Зам.-министър Васил Грудев беше категоричен, че тази информация е невярна и че средства няма да бъдат спирани, няма и наложени санкции.

Грудев уточни, че в момента срещу България има 9 процедури за нарушения по ПРСР, но за финансови санкции не може да се говори, тъй като те подлежат на проверка.

От БСП представиха писмо на ЕК, с което опровергаха думите на зам.-министъра. 

Земеделският министър Десислава Танева и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев обявиха, че твърденията за спрени европари са лъжа, а премиерът Бойко Борисов обяви, че не разбира желанието да ни спрат еврофондовете. 

След обявеното от Росарио от БСП обявиха, че изявлението на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони само потвърждава казаното от представители на БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

6

vqra

22.07 2016 в 13:25

Явно от ДФЗ и МЗХ правят каквото си поискат... Доказателство за това са и действиията им по мярка 4.1. За следващия прием по мярката са направени промени в критериите за подбор като се дава предимство на зърнопроизводителите и се отнемат дадените приоритети на кандидатите от чувствителните сектори. Създават се условия, при които нуждаещите се земеделски производители няма да получат шанс за реализация на проектите си, тъй като като ще получат нисък ранкинг. Тук http://goo.gl/mEsMg8 има има информация за мярката и някои от основните проблеми около нея.

26179

5

ELPIDA

16.06 2016 в 00:16

La Princi - at the top of the rock.
Ама некои ше ги хване парадонтоза от нервозност,бе...
Милости просим...

12584

4

сдг

15.06 2016 в 19:21

Ако се вярва на Медияпул,става въпрос за биоземеделие,и фотоволтаици,за обща сума от 18 милиона лв.
Това ако прилича на някой 552 милиона евро,здраве му кажи!

12205

2

BGBGBG

15.06 2016 в 18:27

До къде стигнахме... СПРЕНИ са еврофондоведе, а наще министри даже и незнаят ! И спорят с опозоцията, че са били прави..... ТОВА Е ГАВРА, В ЕДНА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, ЦЯЛАТА ПАРТИЯ ПОДАВА ОСТАВКИ И СИ ЗАМИНАВАТ ЗАВИНАГИ..... АМА НИЕ СМЕ В БЪЛХАРИЯ БЕ БРАТ !!!