ДПС още се чуди дали да подкрепи проектокабинета ''Габриел''

Йорданка Веселинова 17 май 2023 в 10:25 880 0

ДПС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

ДПС все още не е взело решение дали ще подкрепи проектокабинета "Габриел". Вчерашното заседание на Централното оперативно бюро на партията е било рутинно, уточниха за OFFNews от пресцентъра на партията.

Междувременно лидерът на партията Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти в парламента, че вторият мандат на ПП-ДБ е обречен. Вчера новата коалиция потвърди старото си решение да не подкрепя мандат на ГЕРБ. Лидерите на ПП-ДБ обаче декларираха, че започнат работа за втория мандат, поставяйки Конституционната промяна и съдебната реформа в основата на разговорите.

"Не е новина, че ПП и ДБ няма да подкрепят първия мандат, те отначало го обявяват, но по-интересно е тяхното продължение(...) Те казват: "Ние няма да подкрепим първия мандат, но с втория ще предложим правителство на малцинството." За него те очакват някаква подкрепа, за да се случи това правителство, но от друга страна заявяват с кои не искат да правят нищо, не чакат никаква подкрепа и нищо на някаква цена няма да правят."

Той добави, че като такива сили ПП-ДБ визирали Възраждане, ДПС и ГЕРБ. Карадайъ обаче пресметна, че трите формации разполагат с над 140 гласа и без подкрепа на една от тях, кабинет е невъзможен.

Лидерът на ДПС повтори старата си теза, че шести поредни избори са излишни. Той отново настоя за диалог, на базата на който 49-ото НС най-сетне да успее да излъчи редовен кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови