ДПС не иска третия мандат, бърза за предсрочни избори

OFFNews 24 март 2024 в 16:39 2577 3

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС

Делян Пеевски

Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство. Необходими са бързи предсрочни избори, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

Позицията му идва час след брифинга на ГЕРБ, на който Мария Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер и партията на Борисов няма да участва в преговорите за втория мандат.

"Участвахме в разговорите по споразумението"

"ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната. Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС. Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента", твърди Пеевски.

ДПС не иска третия мандат

"Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане” биха били абсолютно безпринципни. Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими. За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство" - заявява Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

stix

24.03 2024 в 18:23

Премахване на двойното гражданство и изборния туризъм.Не е честно ,хора които не стъпвали тук,не знаят езика,да определят политиката на държава.Не може така да продължава.

2073

2

Johnny B Goode

24.03 2024 в 17:43

#ТойЕ
Бъдещият министър председател. Високо чело, огромни красиви очи, волева брадичка, сексапилна тридневна четина.
На печелившите - честито.

900

1

нещото

24.03 2024 в 17:40

В момента в който спре изборният туризъм на ДПС всичко ще си дойде на мястото.....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика