ДПС нападна Атака и ВМРО заради Крим и критиките към Сърбия

OFFNews 28 април 2018 в 12:06 4367 1

При откриването на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа в София днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ разкритикува Атака и ВМРО.

ДПС продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на България. Но ето днес - при участие на националисти във властта - чуваме тревожни изявления от Крим. Има и декларация на другите коалиционни партньори от националистите - партията на вицепремиера заявява, че Сърбия не трябва да е част от ЕС. От друга страна присъединяването на Западните Балкани в ЕС е приоритет на Българското европредседателство, заяви Карадайъ.

Това за нас са тревожни сигнали и потвърждават нашата оценка за опасността, която носи националистическата им политика, коментира председателят на ДПС.

Той поиска ГЕРБ да даде отговори не само на българското общество, но и на партньорите в ЕС и НАТО. Настояваме и ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, каза Мустафа Карадайъ.

Биографията на ДПС ни задължава да отстояваме последователно и категорично европейския път на развитие, което означава икономически растеж и социално сближаване, означава повече стабилност и сигурност за европейските граждани, означава модернизация на образователните процеси, въвеждане на информационните и комуникационните технологии, умение за ползване на изкуствен интелект, подчерта председателят на ДПС.

Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости. ДПС е за интеграцията на Балканите на основата на българския етнически модел, заяви Карадайъ.

ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки. Балканите са част от Европа и ние ще продължим да призоваваме ЕС да демонстрира силна политическа подкрепа и ангажираност за европейската перспектива на региона, добави председателят на ДПС.

Ханс ван Баален: Не е отговорно "Атака" да е в управлението

Председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален заяви при откриването на форума, че София е много повече от европейски град - София е градът на либерализма.

Той припомни, че на вчерашната пресконференция в българския парламент е "атакувал" партия "Атака".

Ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението, допълни той. 

Акцент в работата на Съвета на АЛДЕ е изготвянето на проект на Манифест за предстоящите европейски избори през 2019 г.

Това е първото формално събиране на европейските либерали във връзка с подготовката на документа. Очаква се финалният вариант да бъде готов в края на тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

28.04 2018 в 13:23

Значи, националистическата политика на Турция носи мир на Балканите и за България, а българските националисти носят опастност за България, така ли?
Момче, ние сме с акъла си. Виж се погрижи за себе си. Казват, че сега медицината можела много.
 
X

Да помогнем на украинските деца!