ВМРО: Сърбия няма място в ЕС, щом в училищата ѝ се говори за 'български злодейства'

OFFNews 27 април 2018 в 18:49 7945 0

Сърбия не трябва да е част от ЕС. Държава, която изкривява и открито лансира лъжи за историята, индиректно предявява териториални претенции към трети държави и асимилира чрез различни методи българското малцинство, няма място в европейското семейство.

Това заявиха от ВМРО, след като техническото училище „Никола Тесла“ и църковната община в Сурдулица (на практика част от Западните покрайнини) насрочиха конкурс сред учениците в основните и средни училища в Сърбия, Република Сръбска и сръбската диаспора за "отбелязване на една година от обявяването на сурдулишките мъченици."

В обявата за конкурса пише, че “Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата световна война на територията на югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово.”

Освен че споменава никога несъществувалото наименование Вардарска Сърбия, в обявата има манипулативно поднесени исторически събития от Първата световна война.

ВМРО "протестира остро срещу продължаващите спекулации за български зверства в Западните покрайнини по време на Първата световна война."

"Сурдулишките мъченици са загинали в хода на Първата световна война сърби, за които е обвинявана българската армия. Преди година сръбската църква канонизира тези хора с доста спорни аргументи. ВМРО страда за съдбата на всеки невинно загинал във войните. В същото време този неясен от историческа и канонична гледна точка акт не бива и не може да бъде дежурно вменяван като вина на българите и България." - пише в позицията на ВМРО.

"Сръбските действия по отношение на населението в Западните покрайнини са истинската историческа драма в хода на Първата световна война и след това. И това не бива да се забравя, нито да се омаловажава. Изключително тенденциозно е и споменаването на Вардарска Сърбия – това показва ясно не просто непознаване на историческата истина, но и агресия спрямо историята и справедливостта, граничеща с цинизъм. Вардарска Македония, обозначена като Вардарска Сърбия, е част от Македония, която е завоювана от Сърбия след 1913 г. и обитавана от население, всеобщо признато за българско през Първата Световна война." - категорични са от партията с лидер Красимир Карачанов.

ВМРО призовава Сърбия "да не допуска подобни провокации – особено в моментите, когато започва европейския си път. Европейският съюз не е пространство за исторически реваншизъм и ние няма да допуснем държава с подобно антиевропейско поведение да стане част семейството на обединена Европа."

Протест и от Брюксел

Евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев също протестира "срещу използвания език на омразата срещу България."

"Основната идея на Европейския съюз е да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминацията, говора на омразата - това, което успяха страните в Западна Европа. За огромно съжаление в нашата съседка Република Сърбия все още явно инерцията от миналото не е забравена. Това, което в момента се прави в Сурдулица, е изключително лош опит от миналото - да се обявяват конкурси в училищата за това колко са били лоши “българските злодеи” и какво били направили. Аз категорично протестирам срещу опита отново да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира историята. Това не е европейско поведение." - заяви Ковачев.

"Тези остатъци от миналото трябва да бъдат преодолени по пътя на европейската интеграция. Недопустимо е православната църква на Сърбия да участва в такива актове заедно с училищата. Поводът е т.нар. конкурс, който е обявен от училището в Сурдулица заедно с църковната общност, за това как малките деца трябва да пишат за “българските злодеяния” и за т.нар. обявени от тях Сурдулишки мъченици от Първата световна война. Да не говорим, че в този конкурс се говори и за някаква област, наречена “Вардарска Сърбия”, явно се има предвид Македония. Това не е само някаква носталгия по миналото, но е недопустимо изопачаване на историята. Достатъчно Македония беше жестоко подложена на сръбска окупация за десетилетия - както по времето на кралска Югославия, така и по времето на комунистическа Югославия и това повече не може да бъде търпяно. Надявам се много тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз желая наистина едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски граждани, надявам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в миналото." - каза още Андрей Ковачев.

Българското малцинство в Сърбия също реагира

Културно-информационният център на българското национално малцинство "Босилеград" в Сърбия изрази "огорчение и тревога от провокативния конкурс".

"Няма никакво съмнение, че това е продължение на антибългарската пропаганда и говора на омразата с цел преднамерено представяне на фалшифицирани исторически факти за събития от Първата световна война, възпитаване на антибългарски чувства и национална омраза срещу българите сред децата от сръбска народност, и чувство на вина и срам сред децата от българска народност за това, че - според организаторите на конкурса - българската армия била правила военни злодеяния. Основно призвание на Православната църква и на училищата е да възпитават вярващите и учениците в дух на мир, любов и толерантност. Основна задача на историческата наука е обективно и точно да представи историческите събития за да може да се обясни настоящето и да се извлекат поуки за мирно съжителство и спокойствие в бъдещето" - заяви председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов.

Освен че подобни мероприятия накърняват спокойствието и сигурността на лоялните граждани от български произход в Република Сърбия, създавайки атмосфера на линч, те подлагат на сериозни изпитания добросъседството и българо-сръбските отношения във всекидневния живот и в контекст на сръбското еврочленство. Политизирането на историята, вярата и образованието води до фанатизиране на нацията и формиране на национална идентичност в противовес на другите, а не заедно с тях. Още повече, че властите в Република Сърбия миналата година не позволиха отбелязването на 100-годишнината от избиването на невинните цивилни жертви и поставянето на паметна плоча с техните имена в Босилеград. Създаването на антибългарски настроения в Сърбия оправдава и насърчава асимилационната политика, нарушаването на правата на българите и създаването на социално-икономическа атмосфера за масово напускане на българските райони в Сърбия - пишат от Културно-информационния център на българското национално малцинство "Босилеград".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови