ДПС, ГЕРБ и БСП в завера с бюджета - гласуваха 120 лв. бонус за всички пенсионери

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2021 в 14:48 12749 2

Снимка Ружа Райчева/ OFFNews

Депутатите изненадващо приеха предложението на ДПС за бонус от 120 лв. до края на годината за всички пенсионери. Предложението първоначално беше отхвърлено, но след прегласуване, поискано от Хасан Адемов от ДПС, беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Предложението беше разкритикувано от останалите партии, които обвиниха трите формации в популизъм. С така приетите текстове в бюджета ще има средства за бонуси, но не и за увеличаването на пенсиите.

"Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?", попита Мика Зайкова от ИТН.

Мартин Димитров от ДБ определи предложението като "елементарен популизъм".

С така направеното предложение се прие приходната част на актуализацията на бюджета за ДОО. Това принуди Ива Митева да обяви почивка за провеждането на извънреден председателски съвет. 

"Когато няма достатъчно пари в приходната част, няма как да направиш разходната част", коментира Капон.

Видя се истинската коалиция и тя е ГЕРБ, ДПС и БСП, заявиха в кулоарите на НС Мария Капон от ИБГНИ и Мика Зайкова от ИТН.

Според тях с така направеното предложение е бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на бюджета на ДОО (държавното обществено осигуряване).

"Хората ще останат или без пенсии, или без добавки", коментираха те.

Капон определи решението като "саботаж" от "новата коалиция". Според нея сега си е проличало кой саботира президента и актуализацията на бюджета.

"Не е бламирана актуализацията, беше прието предложение да се завиши разходната част с 200 милиона. Това се случи – всички думи за коалиция в момента не звучат актуално и правдоподобно, защото тепърва продължаваме с гласуването на актуализацията. Залата тепърва ще реши как да се разпределят разходите, съобразно с приходите", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След края на почивката от ИБГНИ (Мария Капон) и ИТН (Тошко Йорданов) поискаха прекратяване на заседанието и извънредно заседание на бюджетната комисия, като с контрапредложения от ГЕРБ, БСП и ДПС поискаха продължаване на извънредното заседание, поискано от партиите на протеста, за да бъде приет бюджетът.

Предложението за прекратяване на заседанието не беше прието.

Депутатите обаче приеха и предложението на ГЕРБ за добавки към пенсиите от 100 лв., както и увеличаване на разходите на НОИ с 245 млн. лв.

По време на заседанието финансовият министър Асен Василев поиска думата и заяви, че се правят предложения с пари, които ги няма. Той нарече това "взривяване на бюджета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7145

1

kokoten

07.09 2021 в 17:10

Тъпи кретени...да си бяхте направили правителство и щяхте да си гласувате всички тия работи...и за това трябва да има коалиционно споразумение,за да не се изненадвате изотзад,ама то трябва акъл,а акъл да продаваш мартеници или да пееш чалга не требва никакъв...и те така...и добре ми увеличават пенсията....доволен съм,а на тия дето се правят на много яки и зависещи от суверена - ДГД(Да Го Духат)...