Офталмологът доц. Александър Оскар е Лекар на 2020 г.

OFFNews 19 октомври 2020 в 20:42 2403 0

Носител на наградата "Лекар на годината" - 2020 е доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. Д-р Оскар получи приза по време на официална церемония, предаде БТА.

Доц. Оскар сподели, че наградата има особена стойност за него и припомни, че преди 80 години председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Койчев изпраща писмо до председателя на 25-то Народно събрание, с което го моли да положи усилия да не допусне приемането на закон, който би накърнил доброто име на толерантния български народ. В резултат на това и благодарение на общите усилия на различни съсловни организации, водени от достойни лидери на Българската православна църква, 50 хиляди евреи са били спасени от сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери, допълни доц. Оскар.

В специалната категория "Борба с пандемията - COVID-19" бяха отличени ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия ВМА, пулмологът д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, специалист УНГ, д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Стефан Узунов, директор на столичната Втора МБАЛ, и др. В тази категория бяха връчени и четири колективни награди - за болница "Пирогов", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

В категорията "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в "Аджибадем Сити клиник", на д-р Иван Вълканов от болница "Каспела" - Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Алексаkдровска болница, проф. Борис Богов-директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" и доц. Любомир Киров, национален консултант по "Обща медицина", проф. Чавдар Стефанов от болница "Св. Георги" - Пловдив, проф. Атанас Щерев, директор на болница "Щерев".

"В днешния ден не можем да кажем, че празнуваме, днес ще отдадем почит на всички колеги, отдали живота си, на тези, които в момента лежат в отделенията и на тези, които се борят за живота на болните", каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Той благодари на обществото за подкрепата му към лекарите и професионалистите по здравни грижи:

"Искрено се радвам, че не станахме свидетели на това, което виждахме в съседните държави, но сега сме изправени отново пред предизвикателство", каза още той и призова за спазване на противоепидемичните мерки.

Гостите на тържеството бяха поздравени от името на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. На церемонията по награждаването присъстваха депутати, заместник-министри, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на НЗОК, на съсловните организации, директори на болници и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови